Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 24

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 24

Coğrafyanın Tarihsel Seyri

insanoğlu, merak duygusu sayesinde var olduğu günden beri içinde yaşadığı çevreyi tanıma ihtiyacı hissetmiş, bu sayede doğal ve toplumsal çevrenin farkına varmıştır. İnsan, yazının icadından önce özellikle yön bulma becerisine dayanan araştırma ve keşfetme şeklinde bir bilgi birikimine sahipti. İnsanlar, tarihin ilk dönemlerinde mevcut bilgileri kullanarak resim ve basit çizimlerle (ilkel haritalar) yaşadığı ortamı kaydetmeye başlamıştır. MÖ 6200’lere ait Çatalhöyük haritası (Harita 1.1), bu çizimlere verilebilecek örnekler arasında yer almaktadır.

İlk coğrafi düşüncelere Anadolu, Mısır ve Mezopotamya dolaylarında yaşayan Mısırlı, Babilli ve eski Yunan filozofların (Homer, Hekataios ve Herodot) eserlerinde rastlanmaktadır. Bu destansı yapıtlar, coğrafyanın ilk eserleri sayılmaktadır. Dünyanın en eski uygarlık merkezlerinde üretilen coğrafi bilim mirasının zamanla Anadolu üzerinden Batı’ya taşınmasını eski Yunan medeniyeti çok iyi değerlendirmiştir. Böylece coğrafya, kısa zamanda bilimsel bir karakter kazanmıştır. Bu dönemde yaşamış olan Thales, Hekataios, Platon, Anaksimander ve Eratosthenes coğrafyanın kurucuları olarak kabul edilmektedir.

Coğrafi bilgi mirasına sonraki dönemlerde dünyayı gezen Strabon ve uzun süre temel coğrafya kaynağı olan Coğrafya Kılavuzu adlı eseriyle Ptolemaios (Batlamyus), büyük katkılar sağlamıştır. İlk Çağ’da coğrafi düşünce, bugünkünden daha dar anlamda sadece dünyayı tasvir etmek veya yazı ile anlatmak ve bu bilgilerin kaydedildiği harita çalışmaları şeklinde görülmekteydi (Harita 1.2).

Orta Çağ Avrupası’nda coğrafya, diğer bilimlerde olduğu gibi kilisenin baskısı sonucu uzun bir duraklama dönemine girmiştir. Bu dönemde coğrafya bilim mirasına katkı sunmayı İslam coğrafyacıları üstlenmiştir. Bu dönemin bilim insanları İlk Çağ’da verilen eserlerden yararlanmış, dünyayı üstün denebilecek araştırmacı ve gözlemci yönleriyle kaydederek çağı aşan eserler vermişlerdir. Makdisi, İbn Hurdaz- bih, Mesudi, İbni Sina ve Biruni bu dönemde öne çıkan bilim insanlarıdır.

Kâşgarlı Mahmud tarafından hazırlanan “Dîvânu Lugâti’t-Türk” adlı eser, aslında bir dil sözlüğüdür. Bunun yanı sıra Orta Asya’nın coğrafi özellikleri ile ilgili zengin bilgiler içerdiği için önemli bir coğrafi araştırma kaynağı olarak da kabul edilebilir. Ayrıca bu kitaptaki “Dünya Dil Haritası”, eşine az rastlanan bir harita özelliğindedir. Bu dönemin bir diğer önemli İslam bilgini ve coğrafyacısı da Muhammed İdrisi’dir. İdrisi, Orta Çağ’da Müslüman coğrafyacıların ürettiği coğrafi bilgi birikimini “Kitâb-ür-Rüşandi” (Roger’in Kitabı adı da verilir.) isimli eseriyle Batı’ya taşımıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!