Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 23

Coğrafya; çoğu kimseye göre yer adlarını, dağların yükseltilerini, akarsuların uzunluklarını hatta dünyadaki bütün ülkelerin başkentlerini ezberlemek şeklinde algılanabilir. Bunlar, coğrafyanın çok geniş araştırma konularından yalnızca birkaçı olup coğrafyayı tanımlamak için yeterli değildir.

Eski Yunan Dönemi’nde geo (jeo) ve graphien (grafeyin) kelimelerinin birleşmesiyle geograp- hien (jeografeyin) olarak adlandırılan coğrafya, yerin tasviri anlamına gelmekteydi. Coğrafya kelimesini ilk kez coğrafyanın isim babası olarak kabul edilen Eratosthenes kullanmıştır. İslam bilim dünyasına ilk defa XII. yüzyılda cugrafiya şeklinde giren bu kavram, Türkçeye ise Fatih Dönemi’nde (XV. yy.) girmiştir. Bugünkü anlamda coğrafya, doğal ortam ile insan arasındaki etkileşimi araştırarak bu etkileşimin sonuçlarını sentez hâlinde veren bilimdir.

İnsanlar; tarihin her döneminde içinde yaşadığı mekânı, toplumu ve dünyayı coğrafya bilimini öğrenerek tanıyabileceğini görmüştür. Bu sayede toplumlar; dünyada yeni yerler, kaynaklar ve kültürler keşfederek gelişmişlerdir. Dolayısıyla ülkeler, coğrafya öğretimini belirli bir program dâhilinde eğitim kurumlarında vermeyi amaç edinmiştir. Bu durum, ilerleme ve kalkınmanın yanı sıra toplumsal birlik ve beraberliğin de gerçekleşmesine katkı sağlamıştır. Özellikle Sanayi Devrimi sonrası birçok ülke, coğrafya öğretiminin gelecekleri için ne kadar önemli olduğunu anlamış ve bu yönde adımlar atmaya başlamıştır.

İnsan; hayatının sürdürülebilirliği, kolaylaşması ve yaşam kalitesinin yükselebilmesi için çeşitli bilgilere ihtiyaç duyar. Bu anlamda çok önemli bir yere sahip olan coğrafi bilgiler, yaşanılan alandan başlayarak ülkede ve dünyada meydana gelen olayların anlamlandırılmasına yardımcı olur. Elde edilen bu bilgiler sayesinde coğrafî bakış açısı kazanan insan, karşılaştığı sorunlara pratik çözümler üretir ve yaşam için daha uygun şartların oluşmasına katkı sağlar. Doğa-insan etkileşiminin önemini kavrayarak içinde yaşadığı mekânı doğru ve etkin kullanmayı öğrenir.

Coğrafi bilinç kazanmış insan; havaya, suya, toprağa, dağlara, canlılara vb. varlıklara bakarken sıradanlıktan kurtulur.

Böylece insan edindiği coğrafi bilgiler ile çevresine daha duyarlı olmaya başlar (Görsel 1.10).

Coğrafya, insanın çevresinden başlayarak yaşadığı ülkeyi ve dünyayı daha yakından tanımasını sağlar. Ülkesinin bulunduğu konumu, sahip olduğu zenginlikleri ve dünyaya sunmuş olduğu katkıları öğrenmede insan coğrafya biliminden yararlanır.

Dünya’da meydana gelen coğrafi olaylar (küresel ısınma, deprem vb.), bunların yeryüzüne dağılışı ve canlılara olan etkileri coğrafya bilimi sayesinde öğrenilir. Yerleşme, ekonomi, barınma vb. faaliyetler coğrafi olayların sonuçlarına göre düzenlenir. Ayrıca insan; sel, deprem, erozyon gibi afetler karşısında tedbir alabilmeyi ve bilinçli hareket etmeyi coğrafi bilgiler yoluyla öğrenir.

Coğrafya, bireylere harita okumayı da öğretir. Adres bulmanın yanı sıra madenler, su kaynakları, turistik yerler, iklimler vb. birçok bilgi harita okuma yöntemiyle öğrenilebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!