Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

Bilimler, bilim felsefesine göre farklı şekillerde sınıflandırılabilir. Doğadaki olayları inceleyen fen bilimleri ile insanı ve onun farklı yönlerini inceleyen sosyal bilimler, bu sınıflamanın iki önemli öge- sidir. Coğrafya, insan ve doğal ortamı konu edinen geniş bir araştırma alanına sahip olduğundan bu iki bilime dâhil edilebilir. Böylece coğrafya, doğal ve beşerî alanları ilgilendiren diğer bilimlerle de etkileşim hâlinde bulunur (Şema 1.3).

İnterdisipliner bir bilim olan coğrafyanın araştırma konularından bazıları fen bilimleri, bazıları da sosyal bilimlerle ilişkilidir. Coğrafyanın etkileşimde olduğu bilim dallarından bazıları şunlardır:

Jeoloji: Yer bilimi olarak da bilinir. Araştırma konusunu, coğrafyanın da inceleme alanına giren doğal çevrenin unsurlarından biri olan litosferde geçen olaylar oluşturur.
Meteoroloji: Hava kürenin yapısı, biçimi, bileşimi ve bu kürede meydana gelen hava hareketlerini inceler. Coğrafyanın alt dallarından olan klimatoloji yani iklim bilimi de araştırma konuları ile meteoroloji bilimiyle etkileşim hâ- lindedir.
Biyoloji: Genel anlamıyla canlılar bilimi demektir. Coğrafyanın alt dallarından olan biyo- coğrafya bitki ve hayvan topluluklarının dağılışı, ekolojik ilişkiler gibi konuları geniş ölçüde biyoloji ile etkileşim hâlinde bulunarak inceler. İktisat: Ekonominin işleyişini, piyasa süreçlerini, devletin ekonomiye etkilerini ve piyasaya müdahalelerini inceler. Coğrafyanın alt dallarından olan ekonomik coğrafya da dağılımını yaptığı ekonomik kaynakların insan ve çevre faktörleri ile olan etkileşimini araştırırken iktisat ile etkileşim hâlinde bulunur.

Jeopolitik: Ülkelerin ulusal güçlerini ve uluslararası ilişkilerini sahip oldukları coğrafi konum ve doğal yapıyla açıklamaya çalışan siyasi bakışa ve bu bakışı inceleyen bilim dalına denir. Coğrafyanın alt dallarından olan siyasi coğrafya da politik açıdan önem kazanan ya da yetersiz kalan konuları etkileyen coğrafi etkenlerle bunların mekânsal ilişkilerini inceler. Coğrafya bu incelemeleri yaparken jeopolitik ile etkileşim hâlinde bulunur.
Sosyoloji: Kısaca toplum bilimi anlamına gelir. Toplumların üzerinde yaşadıkları coğrafî bölgelerle insanların yaşamı ve davranışları arasında önemli ilişkiler vardır. İnsanın içinde bulunduğu doğa koşulları coğrafyanın araştırma sahasına girer. Buna bağlı olarak coğrafya ile sosyoloji arasında sıkı bir etkileşim vardır.
Jeofizik: Yer yuvarlağını bir bütün olarak fiziksel metotlarla inceleyen bilimdir. Bu kapsamda coğrafyanın araştırma konuları ile jeofiziğin araştırma konuları benzerlik göstermektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!