Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 178

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 178

Doğayı ihtiyaçları doğrultusunda kullanan insanın yaşadığı çevreye yapmış olduğu müdahaleler tarih boyunca farklı şekillerde olmuştur. Sanayi Devrimi ile birlikte nüfusun hızla artması ve gelişen teknoloji, insanın çevreye yönelik etkisinin artmasına neden olmuştur. Canlıların her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı çevre, bilinçsiz kullanım sonucu günden güne tahrip olmaktadır.

Hayatın her alanında kullanımı artan fosil yakıtlar hava, su ve toprak kirliliğini de beraberinde getirmektedir. İnsan; besin ihtiyaçlarını karşılamak, yeni yerleşme alanları açmak ya da sanayi tesisleri kurmak için doğaya özellikle de ormanlara zarar vermektedir. Yaşanan bu durum, çevre tahribatına dolayısıyla ekosistemde dengeyi sağlayan bazı hayvan ve bitki türlerinin ortadan kalkmasına ya da neslinin tehlike altında kalmasına neden olmaktadır. Derisi için avlanan timsah, boynuzları için avlanan gergedan ve yaşam alanı daralan Bengal kaplanı bu duruma örnek verilebilir. Kusursuz bir şekilde tasarlanan doğaya yapılan müdahalelerin litosfer, hidrosfer, atmosfer ve biyosferde de meydana getirdiği bazı sonuçlar bulunmaktadır.
İnsanın litosfere olan etkisine bakıldığında toprağı işlemesi, yer altı kaynaklarını kullanması, yerleşim alanları inşa etmesi ve kayaçlardan çeşitli amaçlarla yararlanması gibi durumlardan söz edilebilir. Örneğin maden ocaklarının açılması sonucu ham madde ihtiyacı karşılanarak sanayi faaliyetleri yapılmaktadır. Bu durum, üretim anlamında ihtiyacın karşılanmasına yönelik bir faaliyettir. Ancak maden ocaklarının açılmasıyla doğadaki işleyişte birtakım bozulmalar meydana gelmektedir. Yerleşim alanları, yollar ve tüneller inşa edilirken litosfer üzerinde bazı değişikliklerin olduğunu görmek mümkündür. Diğer taraftan yürütülen bilinçsiz faaliyetler sonucu tarım alanları azalmakta ve doğadaki düzen bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Sonuç itibarıyla yeryüzü, insan faaliyetleri sonucu günden güne değişmektedir (Görsel 4.6).

İnsanın yararlandığı, yararlanırken de etkilediği diğer bir doğal ortam da atmosferdir. Yaşamın devamı için nefes alıp verme, ihtiyaçlar doğrultusunda hava yolu ulaşımını kullanma ve bu katmanda faaliyet gösteren rüzgârdan elektrik üretiminde yararlanma gibi durumlar atmosferin varlığına bağlıdır. Ancak insanın yürütmüş olduğu bazı faaliyetler sonucu çeşitli zararlı gazlar ve yabancı maddeler atmosfere karışmaktadır. Örneğin sanayi faaliyetlerinin yoğun olduğu bir bölgede hava kirlenmekte ve buna bağlı olarak asit yağmurları oluşmaktadır (Görsel 4.7). Oluşan bu yağış türünden canlı ve cansız her şeyin olumsuz etkilendiğini söylemek mümkündür. Ayrıca atmosfere karıştırılan CFC (klorofloro- karbon) gazları nedeniyle incelmekte olan ozon

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 178 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!