Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 179

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 179

tabakası küresel ısınmaya neden olmakta, bu da mevcut dengenin başka bir yönden bozulması anlamına gelmektedir.

İnsanın hidrosferden faydalanmasının içme ve kullanma suyu temini ile tarımda sulama şeklinde olduğu söylenebilir. Bu kapsamda akarsu ve göllerin aşırı kullanımı, bu kaynakların kurumasına neden olmaktadır.

Böylece zaman içerisinde içme ve kullanma sularının temini ile tarımda sulamaya yönelik ihtiyacın karşılanmasında sorunlarla karşılaşılmakta ve biyolojik denge bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Örneğin dünyanın en büyük göllerinden biri olan Aral Gölü’nde, insanın doğaya yapmış olduğu müdahalelerin olumsuz sonuçlarını görmek mümkündür. Gölü besleyen Seyhun ve Ceyhun nehirlerine ait suların kanallar yardımıyla tarım alanlarına taşınması, ilerleyen süreçte Aral Gölü’nün büyük oranda kurumasına neden olmuştur (Görsel 4.8).

Bunların yanı sıra insanın su kaynaklarına müdahalesinin bazı olumlu sonuçları da mevcuttur. Denizlerde yapılan kanal ve tüp geçitler sayesinde zamandan ve enerjiden tasarruf sağlanmaktadır. Örneğin İstanbul’un iki yakasını birbirine bağlayan Avrasya Tüneli bu duruma örnek verilebilir. Bu tünelin açılmasıyla deniz ulaşımındaki yoğunluk azalarak enerji tasarrufu sağlanmakta ve denizlerdeki artan kirliliğin önüne bir nebze de olsa geçilebilmektedir. Yapılan bu faaliyetlerin dışında bazı göl ve deniz kıyıları taş, toprak ve betonla dolgu alanı hâline getirilmektedir. Bu alanların bir kısmı yerleşime açılmakta, bir kısmı da yeşil alan ve eğlence yeri olarak düzenlenmektedir.

Biyosferde faaliyet gösteren hayvanlardan da besin ve iş gücü ihtiyacının karşılanmasına yönelik faydalanılmaktadır. Bitkiler, canlılara besin kaynağı ve ilaç yapımında ham madde sağlama yönünden katkı sunmaktadır. Bu ve buna benzer faaliyetler esnasında mera ve orman alanları tahrip edilmektedir. Örneğin karaların önemli bir kısmını kaplayan yağmur ormanları tahrip edilerek bu alanlara palm yağı üretmek için palmiye ağaçları dikilmektedir.

Ormanların tahrip edilmesi sonucu erozyon artmakta ve devamında biyolojik çeşitlilik azalarak doğadaki denge bozulmaktadır. Bir taraftan yok edilen bitkilerin diğer taraftan dünyanın farklı alanlarına taşınmasıyla dağılışı değiştirilmektedir. Bu sayede insan eliyle orman alanlarının oluşturulmasına yönelik faaliyetler yürütülmektedir (Görsel 4.9). Hayvanlar açısından bakıldığında ise bazı hayvan türlerinin sahip olduğu özelliklerden dolayı aşırı avlanmaya maruz kaldığı görülebilir. Bunun yanı sıra hayvanlara ait yaşam alanlarının insanlar tarafından ortadan kaldırılmasıyla dünyadaki bu türün dağılışında önemli değişikliklerin olduğu göz ardı edilmemelidir.

Doğadan yararlanırken her bireyin duyarlı olması gerekir. Duyarlılık ise eğitim ile kazanılabilen bir davranıştır. Bugün bazı sorunlarla karşı karşıya kalınması, insanların geçmişte yeterince duyarlı davranmamasından kaynaklanmaktadır. Bu bakımdan bilinçli kullanım sayesinde yer altı ve yer üstü kaynaklarından uzun vadede yararlanılabileceği unutulmamalıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 179 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!