“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 176
İnsan, doğal unsurların ve bazı canlıların olumsuz etkilerinden korunmanın yanı sıra dinlenebilmek amacıyla barınmaya ihtiyaç duymuştur. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için doğadaki taş, toprak, ağaç gibi malzemeleri kullanarak meskenler inşa etmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle insanın doğaya karşı bağımlılığı azalmış ve doğadan temin edilen çimento, çakıl, kum ve demirden betonarme veya çelik yapı sistemli binalar yapılmıştır.
İnsan, genellikle yerleşme için doğal ve beşerî çevre koşullarının uygun olduğu alanları tercih etmiştir. Doğadaki tatlı su kaynaklarını içme suyu ihtiyacını karşılama, tarım alanlarını sulama ya da sanayi tesislerinde üretim amaçlı kullanmıştır. Göl, deniz ve okyanuslardan balıkçılık, ulaşım ve turizm faaliyetlerinde yararlanan insan, akarsuların enerji potansiyelini kullanarak hidroelektrik enerjisi üretmeye başlamıştır (Görsel 4.1).
Günlük hayatta kullanılan hemen her şey yaşanılan çevreden temin edilir. Bu bakımdan doğadan elde edilen ham maddeler, sanayi tesislerinde işlenerek kullanıma hazır hâle getirilir. Örneğin ağaçlar, kullanılan ahşap malzemelerin ham maddesidir. Arabalarda ve evlerde kullanılan bazı aletlerin ya da inşaatta kullanılan demirin kaynağı doğadaki madenlerdir. Topraktan, sudan, bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen ham maddeler insanların ihtiyaçları doğrultusunda işlenerek kullanıma hazır hâle getirilmektedir.
Bir yerden başka bir yere gidebilmek ya da mal ve hizmetleri herhangi bir yere ulaştırabilmek için ulaşım ağına ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için insanlar; yollar, köprüler, tüneller, havalimanları, demir yolları ve limanlar inşa etmektedir. Ancak yeryüzü şekilleri bazen ulaşım koşullarını olumsuz etkileyebilir. Arazinin ulaşımı zorlaştırdığı yerlerde insanlar; teknoloji sayesinde köprü ve tüneller yaparak yeni yollar açmışlar, deniz kıyısında dolgu alanları oluşturarak yollar ve havalimanları inşa etmişlerdir.
Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Türkiye, uluslararası ulaşım yolları üzerinde bulunmaktadır. Ancak denizler ve boğazlardan dolayı kara yolu veya demir yolu anlamında kesintisiz bir ulaşımın sağlanması oldukça zordur. İstanbul Boğazı’nın altından geçecek bir demir yolu tüneli ile ilgili ilk düşünce, 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirilmiştir. Zamanla olgunlaşan bu düşünce ile Marmara Denizi’nin altından İstanbul Boğazı’nın iki yakasını birbirine kesintisiz bağlayarak uluslararası bir önem arz eden Marmaray ve Avrasya Tüneli inşa edilmiştir (Görsel 4.2). Bu bakımdan Marmaray; teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, ulaşıma kazandırdığı ivme gibi yenilikler bakımından dünyada birçok ilke sahiptir. Toplamda 76,6 km uzunluktaki bu ulaşım ağının delme ve batırma tünellerinden oluşan 13,6 km’lik kısmı yer altından ve deniz altından geçmektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap