Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152

Türkiye’de devletin kamu hizmetlerini her yere götürebilmesi, toplumun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla iller ilçelere, ilçeler ise mahalle ve köylere ayrılmıştır. Ülkemizde 81 il, bu illere bağlı 922 ilçe, bu ilçelere bağlı 50 000’e yakın mahalle ve köy bulunmaktadır. Oluşturulan bu birimlerin yönetimini il, ilçe, mahalle ve köy yönetimleri ile yerel (mahallî) yönetimler sağlamaktadır.

İl Yönetimi: Türkiye’de yönetim sistemi içerisinde en büyük idari birim olan il, merkezî yönetimin taşra teşkilatıdır. İlin genel yönetiminden sorumlu olan devlet memuru validir. Geçmişten günümüze sınırları ve sayıları değişen illerin şu anki mevcudu 81’dir. İllerin sınırları içerisinde birden fazla şehir yerleşmesi bulunabilir. Bu şehirlerden genellikle en büyüğü ilin yönetildiği merkezdir. Bazı illerin isimleri ile merkez şehirlerinin isimleri farklıdır. Hatay ilinin merkez şehri Antakya, Kocaeli ilinin merkez şehri İzmit, Sakarya ilinin merkez şehri Adapazarı’dır.

İlçe Yönetimi: İl yönetiminin bir alt kademesi olan ilçeler, kaymakamlar tarafından yönetilir. Türkiye’de 2019 itibarıyla 922 ilçe bulunmaktadır.

Mahalle ve Köy Yönetimi: En küçük yönetim birimi olan mahalle ve köylerde yönetimin başında muhtar bulunur. Muhtarlar, vali ve kaymakamdan farklı olarak seçimle iş başına gelir.

Yerel (Mahallî) Yönetimler: İl Özel İdaresi, belediyeler, mahalle ve köyler yerel yönetimleri oluşturur. Yerel yönetimler, yönetim birimindeki seçmenler tarafından belirlenir. Türkiye’de 30 büyük- şehir, 51 il, 922 ilçe ve 386 belde belediyesi bulunmaktadır (2019). Son nüfus sayımına göre sınırları içinde toplam nüfusu 750 0 00’den fazla olan iller, fiziki yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri de dikkate alınarak büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür (Harita 2.2).

Türkiye’de 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı Kanun kapsamında, sınırları il sınırlarıyla eşitlenen büyükşehirlerde il özel idareleri, köyler ve belde belediyelerine ait tüzel kişilikler kaldırılmıştır. 2014 yılı Nisan ayından itibaren büyükşehirlerin tamamında köyler ve beldeler, aynı ad altında bağlı olduğu ilçelerin mahallesine dönüştürülmüştür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!