Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 1. Bölüm Jeopolitik Konum Cevapları

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 1. Bölüm Jeopolitik Konum Cevapları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler Sayfa 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166  1. Bölüm Jeopolitik Konum Etkinlik Soruları ve Cevapları

1. Bölüm Jeopolitik Konum

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 151 Cevabı

Kıtaların ve okyanusların konumsal öneminin belirlenmesinde ekonomik faaliyetlerin etkileri nelerdir?

  • Cevap: Kıtalar ve okyanusların konumlarından dolayı oldukça önemli sonuçların söz konusu olarak ifade edilebilmektedir. Kıta ve okyanusların konumuna bağlı olarak coğrafi konumlar ortaya çıkacak ve her noktasında da farklı farklı ekonomik faaliyetler de yer alacaktır. Genel olarak iklimsel ve enleme dayalı olarak görülebilmektedir. Bundan dolayı insanların yaşayışları ve ekonomik faaliyetleri de kendini aktif olarak da gösterebilecek bir pozisyonda da varlık gösterecektir. Aynı zamanda da kıta ve okyanusların kesiştiği noktalarda daha ılıman bir iklim de görülerek, insan yaşantısını doğrudan etkileyen gelişmeler olarak da ifade edilebilmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 155 Cevabı

• 1840’ta keşfedilen Antarktika Kıtası üzerinde 1900’lü yıllarda pek çok ülke söz sahibi olmak istemiştir.
• Buzullarla kaplı, yaşam şartları elverişsiz olan kıtanın önemi her geçen gün artmaktadır. Antarktika; tatlı su potansiyeli (Dünyadaki tatlı suyun %70’i Antarktika’dadır.), mineral ve enerji kaynakları, balıkçılık ve turizm gibi ekonomik olanaklarının yanında bilimsel araştırmalar açısından da değer taşır.
• 1959 yılında imzalanan “Antarktika Antlaşması” ile kıtanın barış amaçlı bilimsel araştırmalar için kullanılması ve doğal hayatın korunması yönünde kararlar alınmıştır. Önce 12 ülke tarafından imzalanan anlaşmaya günümüzde 52 ülke taraftır. 1960’lı yıllardan sonra bilimsel araştırmalar hız kazanmış ve Antarktika’da çok sayıda araştırma istasyonu kurulmuştur.
• 1991’de hazırlanan ve 1998’de çıkarılan “Çevre Koruma Protokolü” ile maden ve enerji kaynaklarının işletilmesi 50 yıl boyunca yasaklanmıştır.
Yukarıda Antarktika Kıtası ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Aşağıdaki soruları verilen metinden ve ön bilgilerinizden yararlanarak cevaplayınız.

1. Doğal ve ekonomik anlamda birçok zenginliği barındıran Antarktika’nın ülkeler tarafından kullanılmak istenmesinin siyasi ve ekonomik sonuçları neler olabilir?

  • Cevap: Çünkü Antarktika ülkelere gelecek adına kaynak ve bilgi sağlayacak bir potansiyele sahiptir. Bu durumdan dolayı da ya ülkeler ekonomik işbirliği ve anlaşma ortamında olacaklar ya da bu çıkar çatışmalarından dolayı aralarında kanlı savaşlar yapacaklardır.

2. Antarktika’da 2048 yılından sonra maden işletme yasağının bitmesiyle madencilik faaliyetlerinin başlayacağı düşünüldüğünde ortaya çıkabilecek çevre sorunları neler olabilir?

  • Cevap: Öncelikle buzullar kirletilecek, doğa tahrip edilecek ve doğanın dengesinin bozulmasından dolayı buzullarda yaşayan her canlı ve doğa unsuru yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Bu da bütün dünyayı etkileyecek bir sorundur.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı

Osmanlı Devleti’nin II. Selim Dönemi’nde DonVolga Kanal Projesi ile Don ve Volga nehirlerinin birleştirilmesiyle Karadeniz ile Hazar Denizi arasında bir su yolu bağlantısı kurulması hedeflenmiş ancak proje çeşitli nedenlerden dolayı sonuçlandırılamamıştır.

O dönemde Hazar Denizi’nin kuzeyinde mücadele içinde olunan Ruslar, güneyinde ise İranlıların hâkimiyeti söz konusuydu. Bu proje gerçekleşseydi Osmanlı Devleti ile Orta Asya ve Kafkasya’da din, dil ve kültür birliğinin bulunduğu topluluklar açısından ne gibi sonuçlar ortaya çıkardı?

  • Cevap: Bu proje gerçekleşseydi Osmanlı ile Orta Asya ve Kafkasya’da yaşayan halklar arasında din dil ve kültür birliği sağlanacak, aradaki ticari ve kültürel bağlar güçlenecek Osmanlı Ruslar’a karşı bölgede daha etkin hale gelecek ve bölgedeki en önemli söz sahibi güç olacaktır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 166 Cevabı

Günümüzde dünyada yaklaşık 750 milyon insan temiz içme suyuna ulaşamamaktadır. Kurum, son 15 yılda 1.200’den fazla su kuyusu açarak susuzluk çekilen coğrafyalarda insanların su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmuştur.
TİKA ayrıca kadınlar, engelliler, dar gelirliler başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri için sürdürülebilir ve çok yönlü bakış açısıyla meslek edindirme kursları düzenlemektedir.
TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle sahra altı Afrika ülkelerinde sağlık projeleri kapsamında 300 binin üzerinde insana sağlık hizmeti verilmiştir.

TİKA, bilimsel ve kültürel yönden gelişime katkı sağlayacak projelere destek olmaktadır. Kültür havzamızı oluşturan Türkistan, Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan sorunların çözümü için ne gibi projeler yapılıp aynı zamanda tarihî ve kültürel bağların geliştirilmesine katkıda bulunulabilir? Düşünceleriniz yazınız.

  • Cevap:  Bence bu bölgelerin en önemli iki sorunu ekonomi ve eğitimdir. TİKA eğitim kurumları açarak bu yöre insanının bölgedeki ham maddeleri işlemesini öğretmeli ardından eğitim kurumları aracılığı ile yöre halkı bilinçlendirilmelidir. Böylece kendi üretimlerini kendi kaynaklarıyla yapacak olan bu bölgeler hızla kalkınabilecekler.
Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!