Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92

Türkiye, konumu ve coğrafi özellikleri bakımından hava yolu ulaşımında önemli avantajlara sahiptir.

Türkiye’de hava yolu ulaşımının tarihî seyri, dünyadaki genel eğilime uygun olarak şekillenmiştir.

Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp Savaşı’nda İtalyanların hava saldırısına uğraması, havacılık konusunda çalışmalar yapılmasına zemin hazırlamış ve ilk çalışmalar 1912 yılında İstanbul Sefaköy’de gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyet ilan edildikten sonra hava yolu ulaşımının geliştirilmesi amacıyla yasal ve kurumsal düzenlemelerin yanı sıra tesis ve araç şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışma başlatılmıştır. Bu kapsamda Türk Tayyare Cemiyetinin kurulmasıyla (1925) sivil havacılığın kurumsal temelleri atılmıştır. Devam eden süreçte Hava Yolları Devlet İşletmesi kurulmuş (1933) ve fiilî olarak sivil taşımacılığın başlamasına imkân sağlanmıştır. İstanbul-Eskişehir-Ankara hattında 1933 yılında gerçekleştirilen uçak seferleri Türkiye’de ticari uçuşların başlangıcı olmuştur. Hava yoluyla ilk yurt dışı seferi ise 1947 yılında Ankara-İstanbul-Atina hattında gerçekleştirilmiştir. 1950’li yıllardan itibaren sivil havacılık alanındaki gelişmelere bağlı olarak hava yolu taşımacılığı Türk Hava Yollarına (THY) devredilmiş, havaalanları işletmeciliği ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne bırakılmıştır. Sivil Havacılık Kanunu’nun yürürlüğe girmesi (1983) neticesinde Türkiye’de hava yolu taşımacılığı, THY’nin yanı sıra özel hava yolu şirketleri tarafından da yapılmaya başlanmıştır. Hava ulaşımında yaşanan teknolojik gelişmeler ve yapılan mevzuat değişikliklerinin etkisiyle toplam uçak ve koltuk kapasitesinde de belirgin artış sağlanmıştır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2003 yılında uygulamaya konulan Bölgesel Havacılık Projesi ile Türkiye’de hava yolu ulaşımında önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu proje sayesinde yolcu biletlerindeki özel işlem ve eğitime katkı paylarının kaldırılmasıyla bilet fiyatları makul seviyelere çekilmiş ve yurt içi ulaşımda hava yolu ulaşımı daha sık kullanılır hâle gelmiştir. Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından büyük bir ülke olması, havacılık teknolojisinde yaşanan gelişmeler, havalimanı sayısının artması gibi faktörler ilerleyen süreçte hava yolu ulaşımından daha fazla yararlanılacağına dair ipuçları vermektedir.

Hava yolu ulaşımında kaydedilen gelişmelerin Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkılar neler olabilir?

  • Cevap: Hava yolu ulaşımındaki gelişmeler, Türkiye ekonomisine uluslararası ticaretin ve turizmin artması yoluyla katkı sağlayabilir; bu da gelir artışına ve istihdamın genişlemesine yol açar. Ayrıca, hava ulaşım altyapısının iyileştirilmesi ülkenin lojistik verimliliğini artırarak yatırımlar için daha çekici bir konuma gelmesine yardımcı olabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 92 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!