Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

Türkiye’de Deniz Yolu Ulaşımı

Türkiye, uluslararası ve transit taşımacılık yönünden önemli bir bölgede bulunmaktadır. Bunun bir sonucu olarak Türkiye’de yer alan limanlara 2021 yılında 51.199 gemi uğramış, bunların 36.079’unun yabancı bayraklı olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte aynı dönemde 829.618.101 gros ton yükün taşındığı limanlarda sıralama Kocaeli, Aliağa, Ambarlı, Mersin, İskenderun, Tekirdağ, Gemlik, Botaş, İzmir ve Samsun limanları şeklinde gerçekleşmiştir (Harita 2.9). Ro-Ro gemileri, yüklerin tekerlekli sistemler aracılığıyla hızlı bir şekilde yüklendiği ve benzer şekilde tahliye operasyonlarının gerçekleştiği gemilerdir. Ro-Ro taşımacılığı; Türkiye’de özellikle İstanbul, İzmir, Samsun ve Trabzon limanlarında yapılmaktadır (Görsel 2.31). Kruvaziyer gemileri, bir veya daha fazla limanda tarifeli ve geçici turistik ziyaretlerin gerçekleştirildiği gemilerdir. Türkiye limanlarına 2021 yılında 78 kruvaziyer gemi ile yaklaşık 45 bin yolcu uğramıştır. Marmaris, Kuşadası, İstanbul, Antalya, Bodrum, Fethiye, Alanya ve Bozcaada bu kapsamda en çok yolcu ağırlayan limanlardır.

Bir iç denizi bulunan ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, deniz yoluyla yurt içi yolcu taşımacılığında istenen seviyede değildir (yaklaşık %0,5). Bununla birlikte uluslararası yük taşımacılığında deniz yolunun payı %60’lara yakınken yurt içinde bu oran %6 civarındadır. Deniz yolu taşımacılığı özellikle büyük hacimli ham madde, yarı mamul ve mamul maddelerin sevkiyatında tercih edilen bir ulaşım sistemidir. Büyük miktarlarda ve çok büyük hacimli ürünlerin uzak mesafelere taşınmasını sağlaması, emniyetli ulaşım imkânı sunması, birim taşımadaki (yolcu-ton/km) maliyetin ve tükettiği enerji miktarının düşük olması deniz yolu taşımacılığının avantajlı yönleridir (Görsel 2.32). Buna karşılık ulaşım hızının düşük olması, ulaşım ağı kurmanın doğal koşullara bağlı olması, limanlar ve su yollarına ait yeterlilik durumunun deniz ulaşımını sınırlandırması ise deniz yolu ulaşımının dezavantajları arasında yer almaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!