Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, aynı zamanda dört denize kıyısı olan bir ülkedir. Bununla birlikte çevresindeki denizlerin Türk boğazları vasıtasıyla birbirine, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu’na ve Süveyş Kanalı ile Hint Okyanusu’na bağlanması deniz ulaşımı yönünden Türkiye’nin önemini artıran bir başka husustur. Bu durumun bir sonucu olarak ilk Çağ’dan beri Anadolu’da hüküm süren devletler, yapmış oldukları birçok faaliyette deniz ulaşımından faydalanmıştır.

Türk denizlerinde en güçlü kontrol mekanizması ve en etkin faaliyetler ilk olarak Osmanlı Dönemi’nde gerçekleşmiştir. ilerleyen süreçte (XVI. yy. ile XX. yy. arası) yabancılara yolcu ve yük taşıma hakkı verilmesi, deniz ulaşımındaki gelişmelere uzak kalınması gibi nedenler Türklerin mevcut sulardan daha az yararlanmasına yol açmıştır. Bu durum, 1 Temmuz 1926 tarihinde çıkarılan Kabotaj Kanunu ile tersine dönmüş ve yabancılara verilen tüm imtiyazlar kaldırılarak ülke çevresindeki denizlerde her türlü taşımacılık hakkı Türk girişimcilere verilmiştir.

Türkiye’de deniz taşımacılığında en önemli gelişmeler 1950-1960 arası dönemde gerçekleşmiştir. Alsancak (İzmir), Mersin, Trabzon, İskenderun ve Samsun limanları bu dönemde inşa edilmiştir. 1960’lı yıllardan itibaren başlayan planlı kalkınma politikaları sayesinde deniz yolu taşımacılığında önemli adımlar atılmıştır. Haliç, Tuzla, Pendik gibi tersanelerde farklı büyüklükte gemiler yapılmış, limanların kapasiteleri artırılmış ve dış ticaretteki sevkiyatın Türk gemileri ile yapılması teşvik edilmiştir.

Deniz yolu taşımacılığı özellikle büyük hacimli ham madde, yarı mamul ve mamul maddelerin taşınmasında tercih edilen bir ulaşım sistemidir. Türkiye’de daha çok yük taşımacılığında yararlanılan deniz yolu ulaşımı, istenen seviyede olmamakla birlikte yolcu taşımacılığında da kullanılmaktadır.

Türkiye’de deniz yolu taşımacılığının ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlaması için neler yapılabilir?

  • Cevap: Türkiye’de deniz yolu taşımacılığının ekonomiye daha fazla katkı sağlaması için modern ve entegre liman altyapılarının geliştirilmesi ve lojistik sektörünün desteklenmesi gerekmektedir. Ayrıca, deniz taşımacılığını teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve finansal teşvikler sağlanarak, hem iç hem de uluslararası sulara yönelik gemi inşası ve işletmeciliğinin geliştirilmesine yönelik politikalar uygulanmalıdır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 90 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!