Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

Türkiye’nin 2. büyük gölü olan Tuz Gölü (1.665 km2); Ankara, Aksaray ve Konya il sınırları içerisinde yer alır. Başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türünün göç yolları üzerinde bulunan göl; bu canlı türüne dinlenme, üreme ve beslenme imkânı sunmaktadır. Tuz Gölü 1. derece doğal sit alanı olmasının yanı sıra son derece önem arz eden bitki, doğa ve kuş alanı statülerine sahiptir. Tuz oranının yüksek olması da gölden elde edilen tuz miktarını artırmaktadır.

Göl alanında 1988-2020 yılları arası dönemde meydana gelen değişimler, ^ Tuz Gölü, flamingoların kuluçkaya göl sularında hızlı bir çekilmenin gerçekleştiğini göstermektedir. Göl ve yattığı önemli sulak alanlardan biridir. çevresinde görülen yağışların son 40 yılda önemli oranda azalması ve yaşanan sıcaklık artışı, gölde kuraklığa neden olan doğal faktörler arasında yer almaktadır. Tuz Gölü’ndeki kuraklığın hızını ve şiddetini artıran beşerî faktör ise özellikle tarımsal üretimde suyun aşırı ve bilinçsiz şekilde kullanımıdır. Yaşanan kuraklık neticesinde biyoçeşitlilik azalmış, göçmen kuşlar yuvasız ve besinsiz kalmış; havzada kuruyan toprak, sera gazı salınım kaynağına dönüşmüştür. Gölde yaşanan bu olumsuzluklar NASA’nın da gündeminde yer almış, ilgili kuruluş yayımladığı görüntüler üzerinden “Kocaman bir yaşam döngüsünün yok oluşunun resmidir.” yorumunu yapmıştır.

Tuz Gölü ekosisteminin sürdürülebilir bir yapıya kavuşabilmesi için alınması gereken önlemler nelerdir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Tuz Gölü ekosisteminin korunması için, tarımsal sulama yöntemlerinin iyileştirilmesi ve su kullanımının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yüksek verimli damla sulama gibi modern tekniklerin kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda, göl çevresindeki yağışı ve sıcaklığı etkileyen iklim değişikliğiyle mücadele etmek için bölgesel ağaçlandırma projeleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmalıdır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!