Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195

Sınıraşan Sular Sorunu

Yaşam kaynağı olan su; dünya nüfusundaki hızlı artış, artan enerji ihtiyacı, tarımsal üretimde yüksek verim elde etme isteği ve küresel iklim değişikliğinin etkilerinden dolayı en önemli doğal kaynaklardan biri hâline gelmiştir. İlgili kaynağa olan bu yoğun talep, dünyanın birçok bölgesinde su kaynaklarının paylaşımı ve kontrolü konularında çeşitli anlaşmazlıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Su konusunda yaşanan sorunların başında “sınıraşan sular” meselesi gelmektedir. Önemli bir sorunu ifade eden bu kavram, bir ülkeden doğup başka ülkeye akan; ülkeler arasında sınır oluşturan veya ülkeler tarafından paylaşılan sular şeklinde tanımlanabilir (Harita 3.13).

Sınıraşan sularda yaşanan uyuşmazlıkların temel nedeni, suyun kullanımı ve kullanım hakları konusundaki görüş farklılığıdır. Uyuşmazlıklar, ilgili tarafların iyi niyetli davranışlarının yanı sıra siyasi ve hukuki yollarla çözülmeye çalışılmaktadır. Bununla birlikte uluslararası hukukta sınıraşan sularla ilgili çok net bir ifade bulunmamaktadır.
Sınıraşan sular konusunda uygulanabilir hukuksal görüşler şunlardır:

1. Mutlak Egemenlik Görüşü (Harmon Doktrini): ABD ile Meksika arasındaki Rio Grande uyuşmazlığında (1895) uygulanan ve yukarı kıyıdaş devletin mutlak egemenliğini kabul eden görüştür.
2. Doğal Bütünlük Görüşü: Tamamen aşağı kıyıdaş devletin yararına olup mutlak egemenlik görüşüne bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu görüşe göre yukarı kıyıdaş devlet doğal kaynağın bütünlüğünü bozmamakla yükümlüdür. Bu nedenle suların yukarı kıyıdaş devlet tarafından kullanılması aşağı kıyıdaş devletin rızasına bağlıdır. Bu görüş, sadece bir nehrin kendi topraklarında son bulduğu ülkeler tarafından savunulmuştur.
3. Kullanmada Öncelik Görüşü: Mutlak egemenlik görüşünün biraz daha esnek şekli olup suların kullanımında yukarı kıyıdaş devletin önceliğini kabul eden görüştür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!