Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 194

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 194 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 194

Günümüzde uluslararası düzeyde yaşanan çatışmalar; doğal, beşerî, ekonomik ve siyasi nedenlere dayanmaktadır. Sınır anlaşmazlıkları, enerji kaynakları ve nakil hatlarının kontrolü, yer altı kaynakları, sınır aşan suların paylaşımı, din ve mezhep farklılıkları, etnik yapı, küresel iklim değişikliğinin kaynaklar üzerindeki baskısı vb. faktörler bahsedilen çatışmaların gerekçeleri arasında gösterilebilir. Ülkeler arasında yaşanan bu tür sorunlar, öncelikli olarak diplomatik yollarla çözülmeye çalışılmaktadır. Diplomasinin çözüm olmadığı durumlarda ise yerel, bölgesel veya küresel düzeyde askerî çatışmalar yaşanabilmektedir (Görsel 3.18).

Kudüs

1948 yılında kurulan ve yayılmacı bir politika izleyen İsrail, Filistin başta olmak üzere bölgedeki ülkelerle çeşitli bahaneler öne sürerek sürekli çatışmaktadır. ABD’nin de desteğini alan İsrail, bütün semavi dinlerin kutsiyet atfettiği Kudüs’ü tek taraflı olarak başkent ilan etmiştir. Yaşanan bu sorunlar karşısında BM kararları ile Oslo ve Madrid süreçleri kalıcı bir çözüm üretememiştir.

Kırım ve Donbas

Batılı devletler ve Rusya Federasyonu arasında Karadeniz, Doğu Avrupa ve Kafkasya konusunda yaşanan rekabet, 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakı ve 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya ait Donbas Bölgesi’ni (Donetsk ve Luhansk) işgal etmesiyle daha da artmıştır. Rusya’nın bölgede yer alan ülkelere saldırmasına karşılık Batılı devletler; finans, enerji, ulaşım, medya, teknoloji, spor ve ticaret alanlarında Rusya’ya yönelik yaptırım politikaları uygulamakta ve bölge ülkelerine çeşitli destekler sunmaktadır.

Dağlık Karabağ
Dağlık Karabağ, Güney Kafkasya’da Azerbaycan’a ait tarihî bir bölgedir. Yaklaşık 30 yıl Ermenistan işgali altında kalan ve 2020 yılında Azerbaycan tarafından gerçekleştirilen askerî operasyonla büyük kısmı kurtarılan bölge, altın ve bakır başta olmak üzere yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin bir alandır. Ermenistan’ın mağlubiyeti ile sonuçlanan bu operasyon sonunda iki ülke arasında 10 Kasım 2020 tarihinde bir ateşkes antlaşması imzalanmıştır. Buna göre Dağlık Karabağ’ın geri kalan kısmının Azerbaycan’a teslim edileceği süreye kadar Türk ve Rus barış güçlerinin denetimi altına alınması, Nahçıvan ile Azerbaycan arasında Ermenistan üzerinden bir irtibat yolu kurulması (Zengezur Koridoru) konularında anlaşmaya varılmıştır.

Basra Körfezi

Basra Körfezi, dünyanın en zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarını havzasında bulunduran bir bölgedir. Gerek bu durum gerekse bölgeden elde edilen fosil yakıtların Hürmüz Boğazı aracılığı ile dünyaya ihraç edilmesi, bölgeyi uluslararası düzeyde önem arz eden bir konuma taşımıştır. Stratejik konumu ve dünya petrol taşımacılığındaki önemi nedeniyle söz konusu alan, küresel güçler ve bölge ülkeleri arasında hâkimiyet mücadelelerine ve zaman zaman çatışmalara sahne olmaktadır.

Keşmir

Hindistan ve Pakistan’ın 1947’de bağımsızlıklarını kazanması ve İngiltere’nin bölgeden çekilmesinin ardından Keşmir, iki ülke arasında çözülemeyen bir mesele hâline gelmiştir. Yaklaşık 70 yıldır devam eden bu sorun, Hindistan ve Pakistan’ın defalarca savaşmasına ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Uluslararası toplum ve BM’nin çabaları, ilgili meseleye kısa süreli rahatlama sağladıysa da kalıcı bir çözüm getirememiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 194 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!