Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196

4. Hakkaniyete Uygun Kullanım: Devletler arasında en fazla rağbet gören ve BM Uluslararası Hukuk Komisyonu tarafından da benimsenen görüştür. Buna göre her kıyıdaş devlet, kendi toprakları içinde akan sınıraşan suyu kullanma hakkına sahiptir. Ancak bu kullanımın makul ölçülerde olması, aşağı kıyıdaş devletlere önemli zararlar vermemesi ve hakkaniyet ilkesine ters düşmemesi gerekmektedir. Başka bir ifadeyle sınıraşan sular üzerinde her kıyıdaş devlet eşit haklara sahiptir fakat bu eşitlik, hiçbir zaman için suların eşit olarak paylaşılacağı ve değerlendirileceği anlamına gelmemektedir.

Türkiye sınırları içinde doğup Suriye ve Irak’ı geçerek Basra Körfezi’ne dökülen Fırat ve Dicle nehirleri, bölgenin en önemli su kaynaklarındandır. Türkiye’nin bu nehirler üzerinde barajlar ve sulama tesisleri inşa etmeye başlaması, komşu ülkeler Suriye ve Irak’ta ciddi rahatsızlıklara neden olmuştur. Kendilerine düşecek su miktarının azalacağı endişesini taşıyan bu devletler, konuyu uluslararası boyutlara taşıyarak Türkiye’nin bu girişimlerinin önlenmesini istemişlerdir. Uluslararası girişimlerin de etkisiyle Türkiye, 1987 yılında Suriye ile bir protokol imzalamış ve toplam 950 m3/s su akımı olan Fırat Nehri’nden 500 m3/s suyu Suriye’ye vermeyi taahhüt etmiştir. Suriye ve Irak bu suyu %42’si Suriye, %58’i de Irak’ın kullanımında olacak şekilde paylaşmıştır. Ancak bugün gelinen noktada her iki ülke, Türkiye’den gelen suyu yetersiz bulmakta ve daha fazla su talebinde bulunmaktadır.

1. Türkiye’nin Fırat ve Dicle nehirlerindeki su varlığının paylaşımına dair tutumu, hangi hukuksal görüşe daha uygundur?

  • Cevap: Türkiye’nin Fırat ve Dicle nehirlerindeki su varlığının paylaşımına dair tutumu, hakkaniyete uygun kullanım prensibine uygun hareket etmeyi ve aşağı kıyıdaş ülkelerin zarar görmemesini içerecek şekilde uluslararası hukukun hükümlerini dikkate almayı gerektirir.

2. Irak ve Suriye’nin Fırat ve Dicle nehirleri üzerindeki talepleri adil midir? Düşüncelerinizi açıklayınız

  • Cevap: Irak ve Suriye’nin su talepleri, bölgedeki su kaynaklarının adil ve sürdürülebilir bir şekilde paylaşılması gerekliliğini ve kendi toplumlarının ihtiyaçlarını karşılama çabasını yansıtır, bu nedenle bu taleplerin meşruiyeti bağlamda değerlendirilebilir.

3. Fırat ve Dicle nehirlerindeki su potansiyeline yönelik talepler incelendiğinde önümüzdeki yıllarda kıyıdaş ülkeler arasında ne tür problemler yaşanabilir? Düşüncelerinizi örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Fırat ve Dicle nehirlerindeki su potansiyeline yönelik artan talepler, özellikle iklim değişikliği ve nüfus artışının etkisiyle su kıtlığının artması ve buna bağlı olarak kıyıdaş ülkeler arasında siyasi gerilimlerin ve hatta çatışmaların yaşanması riskini barındırır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 196 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!