“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 179
Bir ülkenin kalkınma düzeyinin yükselmesinde inovasyon, girişimcilik ve diji- talleşme oldukça önemlidir. Bu unsurlar, gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülkede ekonomik büyümenin temeli olarak görülmektedir.
İnovasyon (Yenileşim); bilginin nitelikli iş gücü, altyapı gibi ögelerle ürün, hizmet ve sisteme dönüştürülmesidir. Günümüz dünyasında inovasyon, ekonomik faaliyetlere hareketlilik kazandıran temel kavramlardan biri hâline gelmiştir. Gelişmiş ülkelerde bu kavram; istihdam artışı, sürdürülebilir büyüme ve yaşam standartlarının yükselmesini destekleyen önemli bir unsur olarak görülmektedir. İsviçre, İsveç, ABD, Japonya, Singapur, Hollanda gibi rekabet gücü yüksek ülkeler bu kapsamda değerlendirilebilir.
Kalkınmada etkili olan ögelerden bir diğeri girişimciliktir. Bu kavram, insanın düşünsel emeğinin ekonomik değere dönüşmesi olarak ifade edilebilir. Girişimciliğin bilim, sanat, spor, eğitim, sağlık, sosyal gelişme, yaşam kalitesi gibi birçok alana doğrudan veya dolaylı etkisi bulunmaktadır. Girişimcilik, ülke ekonomilerinin dışa bağımlılıktan kurtulması ve üretime dayalı sürdürülebilir bir yapının kurulması için desteklenmesi gereken önemli bir unsurdur.
Aşağıdaki tabloda yer alan ülkelerle ilgili bazı bilgilere yer verilmiştir (UNDP ve Dünya Bankası, 2020).
Verilen bilgilere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız
1. Singapur ve Nepal’i gelişmişlik seviyeleri açısından karşılaştırınız.
- Cevap: Singapur, yüksek kişi başına düşen GSYH miktarı, İGE’de üst sıralarda yer alması ve KİE’de iyi bir konuma sahip olmasıyla yüksek bir gelişmişlik düzeyine sahipken, Nepal daha düşük GSYH, İGE ve KİE değerleri ile gelişmekte olan bir ülke konumundadır.
2. Ülkelerin gelir seviyeleri, İGE ve KİE sıralamalarını nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Ülkelerin yüksek gelir seviyeleri genellikle yüksek İGE sıralamalarıyla ve daha iyi KİE pozisyonlarıyla ilişkilidir; ekonomik kaynaklar eğitime ve sağlık hizmetlerine yatırım yapmayı, ayrıca yenilikçilik ve teknoloji geliştirmeyi mümkün kılarak gelişmişlik seviyesini artırır.
3. Türkiye’nin kalkınma düzeyinin yükseltilmesi için neler yapılabilir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Türkiye’nin kalkınma düzeyini yükseltmek için bilim ve teknolojiye yatırım yapması ve yenilikçilik ile girişimciliği teşvik eden politikalar geliştirmesi öncelikli olmalıdır.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 179 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap