Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 162

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 162

Anadolu’nun yakın çevresinde bulunan bir bölgede (Akdeniz Havzası, Orta Doğu, Kafkasya, Balkanlar vb.) Türkiye’nin dâhil edilmediği uluslararası bir projenin sürdürülebilirliği mümkün müdür? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Türkiye’nin coğrafi konumu ve bölgesel bağlantıları göz önünde bulundurulduğunda, bu bölgelerde Türkiye dâhil edilmeden yürütülecek uluslararası projelerin etkinliği ve sürdürülebilirliği önemli ölçüde sınırlı kalabilir. Türkiye’nin bölgesel güvenlik, enerji hatları ve ulaşım koridorları üzerindeki stratejik etkisi, bu tür projelerin başarısı için kritik önem taşır.

Türkiye’nin Dost, Kardeş ve Akraba Ülkelerle Köprüsü: TİKA

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) 25 Aralık 1991’de dağılması sonucu Orta Asya ve Kafkasya’da birçok devlet bağımsızlığına kavuşmuştur. Türkiye, o günlerde özgürlüğüne kavuşan Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuştur. Türkiye’nin söz konusu ülkelere “tek milletin farklı devletleri” anlayışıyla yaklaşması ve bu devletlerle ortak bir dil, ortak bir hafıza ve ortak bir kültüre sahip olması ikili ve bölgesel ilişkilerin güçlenmesine zemin hazırlamıştır. Türkiye’nin 90’lı yıllarda Orta Asya konusundaki önceliği, genç Türk devletlerinin uluslararası toplum tarafından kabul görmesi olmuştur. Bu kapsamda Türkiye; yeni kurulan devletlere ilk olarak sosyal, ekonomik ve kültürel alanda pek çok destek sağlamış ve bu destekler, zaman içinde uzun soluklu projelere ve kalkınma merkezli iş birliği çalışmalarına dönüşmüştür. Bu anlamda bölgede yapılacak faaliyetleri ve dış politikadaki öncelikleri uygulayacak, koordine edecek bir organizasyona ihtiyaç duyulmuş ve 1992 yılında Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) kurulmuştur. Aktif dış politika anlayışının yerleşmesi ile TİKA, Türkiye’nin ortak değerlere sahip olduğu ülkeler başta olmak üzere birçok bölge ve ülkede Türk dış politikasını uygulayıcı bir aracı hâline gelmiştir. Eğitim, sağlık, restorasyon, tarımsal kalkınma, maliye, turizm ve sanayi alanında TİKA tarafından gerçekleştirilen pek çok faaliyet bu çalışmalardan bazılarıdır.

TİKA ve benzeri oluşumların kurulması, Türkiye’nin yakın çevresindeki bölgelerle etkileşimine ne tür katkılar sunmaktadır?

  • Cevap: TİKA gibi kuruluşlar, Türkiye’nin tarihi ve kültürel bağlarını pekiştirerek yakın coğrafyalardaki ülkelerle ilişkilerini güçlendirir ve etki alanını genişletir. Aynı zamanda, bu tür kurumlar kalkınma yardımları ve ortak projeler yoluyla bölgesel istikrar ve iş birliğinin artırılmasına katkıda bulunur.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 162 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!