“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 156
Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu’na kıyısının bulunması, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları ile dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olması ABD’yi küresel boyutta önem arz eden bir ülke hâline getirmiştir.
Bir ada ülkesi olması ve Büyük Okyanus’a kıyısının bulunmasına rağmen gelişmiş sanayi altyapısı ile dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan Japonya, küresel boyutta önem arz eden bir ülke hâline gelmiştir.
Deniz ve okyanuslara kıyısının bulunmaması, zengin yer altı kaynaklarına rağmen bunları işleyecek yeterli imkânının olmaması ve önemli ticaret merkezlerinin uzağında kalması Bolivya’nın etki alanı bakımından yerel boyutta kalmasına neden olmuştur.
Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’na kıyısının bulunması, önemli doğal gaz ve petrol yataklarına sahip olması İran’ı bölgesel düzeyde önem arz eden bir ülke hâline getirmiştir.
Bir ada ülkesi olması, Büyük Okyanus’a kıyısının bulunması, gelişmiş bir ekonomi ve tarımsal altyapıya sahip olması Yeni Zelanda’nın bölgesel düzeyde önem arz eden bir ülke hâline gelmesini sağlamıştır.
Deniz ve okyanuslara kıyısı bulunmayan Botsvana topraklarının büyük bir bölümü, Kalahari Çölü’nün sınırları içerisinde yer almaktadır. Bununla birlikte elmas gibi değerli madenlere sahip olan ülkede bu madenleri işleyecek yeterli imkânın bulunmaması ve ülkenin önemli ticaret merkezlerinin uzağında kalması, Botsvana’nın etki alanı bakımından yerel boyutta kalmasına neden olmuştur.
1. Ülkelerin küresel, bölgesel veya yerel etkiye sahip olmalarında ön plana çıkan unsurları yazınız.
- Cevap: Ülkelerin küresel, bölgesel veya yerel etkiye sahip olmalarında coğrafi konumları, doğal kaynakların varlığı ve bunları işleyebilme kapasitesi, gelişmiş altyapı ve ekonomi ile stratejik ticaret yollarına erişim gibi unsurlar ön plana çıkmaktadır.
2. Ülkelerin coğrafi konumları ile küresel ve bölgesel etki alanları arasında nasıl bir ilişki vardır? Düşüncelerinizi örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Coğrafi konumlar, ülkelerin küresel ve bölgesel etki alanlarını belirlerken, stratejik deniz yollarına yakınlık ve zengin doğal kaynaklara erişim gibi faktörler küresel etkiyi; yerel kaynaklar ve sınırlı altyapı ise daha çok bölgesel veya yerel etkiyi belirleyici olur. Örneğin, ABD’nin iki büyük okyanusa erişimi ve Japonya’nın gelişmiş sanayisi onları küresel güç yaparken, İran’ın coğrafi konumu ve doğal kaynakları onu önemli bir bölgesel güç haline getirir.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap