Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 128

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 128

İlginç Doğal Oluşumlar

Türkiye; jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri bakımından peribacası, traverten, volkanik şekil, falez, şelale, mağara gibi pek çok ilgi çekici yeryüzü şekline sahiptir. Bu güzellikler ekoturizm, macera turizmi, jeo- turizm, doğa turizmi ve spor turizmi alanında ülkeye önemli katkılar sunmaktadır. Peribacaları ve tra- vertenler, bahsedilen yeryüzü şekilleri içinde en fazla ziyaret edilen varlıklar olarak dikkat çekmektedir.

Peribacaları; kalın volkanik tüf örtülerinin sağanak yağmur, rüzgâr, sel suları ve diğer dış kuvvetler tarafından aşındırılmasıyla oluşan koni veya silindir biçimindeki yeryüzü şeklidir (Görsel 2.55). Ürgüp-Göreme yöresinde en geniş yayılış alanına sahip olan peribacaları, eski çağlardan itibaren ev ve tapınak olarak kullanılmıştır. Kapadokya adı verilen bu yörenin aynı zamanda tarihî bir yönü de bulunmaktadır.

Traverten basamakları veya traverten taraçaları, karstik arazilerde birikim faaliyetleri sonucu oluşan bir diğer doğal turizm varlığıdır. Türkiye’de travertenlere karstik araziler üzerinde sıkça rastlanır. Turizm açısından ön plana çıkan bu yeryüzü şekline Pamukkale (Denizli) ve Akçalı (Van) travertenleri örnek verilebilir. Özellikle Pamukkale’de yer alan travertenler- den turizm amaçlı faydalanılmaktadır (Görsel 2.56).

Türkiye’de karstik aşınım nedeniyle oluşmuş çok sayıda mağara bulunmaktadır. Bu yeryüzü şekilleri, doğal veya tarihî güzellikleri ile turistlerin ilgi odağı hâline gelmiştir. Bazı mağaralar; yatay ve düşey doğrultulu, karmaşık planlı, çok katlı ve yüzlerce metre uzunluğundadır. Türkiye’de bulunan mağaralar, Anadolu’nun yerleşme tarihî ve mağara turizmi açısından ayrı bir öneme sahiptir. Ülkede yer alan 40 bine yakın mağaradan sadece 31 tanesi turizm amaçlı kullanılmaktadır. Karain, Damlataş, Dim, Beldibi (Antalya), İnsuyu (Burdur), Cennet ve Cehennem, Eshab-ı Kehf (Mersin), St. Pierre (Antakya), Karaca (Gümüşhane) ve Ballıca (Tokat) mağaraları turistik değeri olan bu yeryüzü şekillerinden bazılarıdır (Görsel 2.57).

Çoğunlukla yüzey volkanizması biçiminde oluşan volkanik şekiller, Türkiye’de jeoturizm kapsamında değerlendirilmektedir. Volkanik dağların yanı sıra Nemrut (Bitlis) ve Gölcük (Isparta) kalderaları, Kula volkanları, Meke Gölü ve Acıgöl (Konya) bu alanlara örnek verilebilir. Bahsedilen yeryüzü şekillerinden Kula Volkanik Alanı, 2013 yılında “Avrupa ve UNESCO Jeo- parklar Ağı Üyesi” olarak ilan edilmiştir (Görsel 2.58).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!