Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127

Dağlar ve Yaylalar

Türkiye, jeolojik geçmişi nedeniyle yüksek ve engebeli arazi yapısına sahiptir. Türkiye’de hemen her bölgede bulunan dağlar ve yaylalar; yükseklik, jeolojik ve jeomorfolojik, flora ve fauna özellikleri bakımından birbirinden ayrı güzelliktedir. Ülkede yer alan bu tür dağlardan kış turizminin yanı sıra spor turizmi, sağlık turizmi, inanç turizmi, ekoturizm, kırsal turizm, yayla turizmi vb. alanlarda da yararlanılmaktadır. Uludağ (Bursa), Kartalkaya (Bolu), Erciyes (Kayseri), Palandöken (Erzurum), Kaçkar (Rize), Beydağları (Antalya), Nemrut Dağı (Bitlis) ve Ağrı Dağı (Ağrı) turizm amaçlı turizmin ön plana çıktığı mekânlar arasında yer almaktadır. (Görsel 2.51).

Türkiye’de yer alan yaylalara bakıldığında bu alanların daha çok tarım ve hayvancılık amaçlı kullanıldığı görülür. Bununla birlikte yaylalar, son yıllarda turizm alanları olarak da değerlendirilmeye başlamıştır. Özellikle Toroslar ve Kuzey Anadolu’da yer alan Anzer ve Ayder (Rize), Kadırga (Trabzon), Perşembe (Ordu), Saklıkent ve Beydağı (Antalya), Çamlıyayla (Mersin), Horzum ve Tekir (Adana) yaylaları ilgili turizm türünde ön plana çıkan alanlardır (Görsel 2.52).

Bitki Örtüsü ve Yaban Hayatı

Farklı iklim özelliklerinin yaşandığı Türkiye’de zengin bir biyoçeşitlilik bulunmaktadır. Türkiye’nin sahip olduğu bu güzellikler; pek çok insan tarafından dinlenme, spor, keşif, merak, inceleme, hobi vb. amaçlarla ziyaret edilmektedir. Bu alanların başında bitki formasyonu açısından çok çeşitli türleri barındıran ve turistlerin ilgisini çeken ormanlar gelir. Toroslar ve Karadeniz dağları ile kış sporlarının yapıldığı Uludağ, Ilgaz gibi dağlar; millî parklar, kıyı turizminin geliştiği batı ve güney kıyıları Türkiye’de bu tür ormanların görüldüğü alanlara örnek verilebilir (Görsel 2.53). Ayrıca orman alanlarının son yıllarda “macera ormanı”, “kent ormanı” gibi farklı uygulamalarla ön plana çıktığı görülmektedir.

Türkiye’de yer alan sulak alanlar, peyzaj ve biyoçeşitlilik yönünden turistlerin ilgisini çekmektedir. Bu alanlara longoz ormanları (Karacabey / Bursa, İğneada / Kırklareli) ve kuş cennetleri (İzmir Kuş Cenneti, Manyas Kuş Cenneti, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti vb.) örnek verilebilir (Görsel 2.54).

Türkiye, çok farklı alanlarda olduğu gibi av turizmi alanında da öne çıkan bir ülkedir. Bu kapsamda av izni verilen yaban türlerine yönelik belirli alanlarda çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Av turizminde amaç; gerek av merakını gidermek gerekse tanıma, gözlemleme, izleme gibi etkinliklerle hayvanların korunmasını sağlamaktır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 127 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!