Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126

Türkiye’nin Turizm Varlıkları ve Türleri Kıyılar ve Deniz

Türkiye; 8.333 km kıyı uzunluğu ile çok sayıda koy, körfez ve plaja sahip olan önemli bir ülkedir. Kıyı ile denizin birleşmesi şeklinde ifade edilen kıyı turizmi, Türkiye’de oldukça önemli bir seviyededir. Özellikle Güneybatı ve Batı Anadolu kıyıları, dış turizm açısından Türkiye’nin en gözde kıyı turizm alanlarıdır. Kuzey ve Kuzeybatı Anadolu kıyıları ise kıyı şekilleri, iklim ve deniz özellikleri nedeniyle daha çok iç turizme hitap etmektedir. Sarımsaklı Plajı (Balıkesir), Ilıca Plajı (İzmir), Ölüdeniz (Muğla), İztuzu Plajı (Muğla), Kaputaş Plajı (Antalya), Çıralı Plajı (Antalya) ve Konyaaltı Plajı (Antalya) Türkiye’de yer alan bazı önemli kıyı turizm alanlarına örnek verilebilir (Görsel 2.47).

Yat ve kruvaziyer turizmi, Türkiye kıyılarında ön plana çıkan diğer turizm türleridir. Özellikle Batı Anadolu kıyılarında bulunan ada, yarımada, koy ve körfezler yat turizminde en çok tercih edilen rotalar olmuştur (Görsel 2.48). Kruvaziyer turizminde tercih edilen alanlara İstanbul, İzmir, Antalya, Marmaris ve Kuşadası limanları örnek verilebilir.

Akarsular, Göller ve Jeotermal Sular

Türkiye, sınırları içinde yer alan akarsu ve gölleriyle iç su kaynakları bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Türkiye’de akarsu turizmi açısından rafting, kano, su kayağı gibi su sporları yapılmaktadır. Bu sporlarda ön plana çıkan akarsulara Çoruh, Manavgat ve Göksu nehirleri örnek verilebilir (Görsel 2.49). Türkiye’de akarsuların etkisiyle oluşan şelaleler de görülmeye değer coğrafi unsurlar arasında yer almaktadır. Tortum (Erzurum), Muradiye (Van), Kapuzbaşı (Kayseri), Girlevik (Erzincan), Düden ve Kurşunlu (Antalya) bu şelalelerden bazılarıdır. Ayrıca Türkiye’de yer alan bazı akarsu vadileri, sahip olduğu doğal ve kültürel varlıkları sayesinde ziyaretçilerin uğrak noktası olan önemli mekânlardır. Ihlara Vadisi (Aksaray) ve Köprülü Kanyon (Antalya) bu kapsamda değerlendirilebilir.

Türkiye; göllerinin oluşumu, yapısal özellikleri ve peyzaj değerleri açısından zengin bir ülkedir. Dinlenme, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği, su sporları, yüzme, yat turizmi gibi faaliyetler ülkede göl turizmini çekici hâle getiren unsurlardan bazılarıdır. Uzungöl (Trabzon),

Abant Gölü ve Yedigöller

(Bolu) ile Manyas Kuşgölü (Balıkesir), Nemrut (Bitlis), İznik (Bursa), Beyşehir (Konya-Isparta) ve Van gölleri bu kapsamda değerlendirilebilir (Görsel 2.50).

Türkiye’nin jeolojik yapısı nedeniyle sahip olduğu jeotermal sular, termal turizm kapsamında değerlendirilmektedir. Daha çok sağlık amaçlı ziyaret edilen bu yerlere Türkiye’nin hemen her bölgesinde rastlamak mümkündür. Afyonkarahisar, İzmir, Bursa, Yalova, Denizli, Ankara ve Sivas’ta bulunan kaplıcalar termal turizmin ön plana çıktığı mekânlar arasında yer almaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 126 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!