“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 114
Türkiye, dış ticaret faaliyetleri açısından 2021 yılı itibarıyla DTÖ’ye üye 164 ülke arasında ihracatta 30. sırada; ithalatta ise 23. sırada yer almıştır (Tablo 2.9). Dış ticaret açığına neden olan bu durum karşısında öncelikli olarak ihracatın desteklenmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. İhracatı artırmak için bu alanda faaliyet gösteren firmalara vergi desteği ve çeşitli teşviklerin verilmesi, AR-GE çalışmalarının desteklenmesi, tanıtım ve markalaşma gibi faaliyetler yürütülmesi bu kapsamda değerlendirilebilir. Dış ticaret açığı ile mücadele konusunda desteklenen bir diğer faaliyet alanı turizm sektörüdür. Yılın her döneminde çok sayıda turist ağırlayan Türkiye, bu sayede önemli turizm gelirleri elde etmektedir. Bahsi geçen sorunla mücadelede sahip olunan bir başka avantajlı husus, Türkiye’nin kıtalar arası önemli ticaret yolları üzerinde bulunmasıdır. Bu doğrultuda gerçekleşen ticarette Türkiye’nin kara, deniz, hava yolları kullanılmakta ve ülke gelirlerinde artış sağlanmaktadır. Tüm bu gelir kalemleriyle birlikte dışarıdaki vatandaşların yurda getirdiği dövizler, gayrimenkul satışları ve yabancı yatırımlardan elde edilen kazançlar da dış ticaret açığının azaltılmasında önemli bir yer tutmaktadır.
Serbest ticaret bölgeleri, bulundukları ülkenin siyasi sınırları içinde yer alan ancak vergi ve gümrük mevzuatı ile gümrük hattı dışında kalan özel ticari merkezlerdir. Bu bölgelerde yürütülen sanayi ve ticaret faaliyetleri, ülke içindeki faaliyetlere göre daha farklı muafiyet ve teşvik imkânlarına sahiptir. Serbest ticaret bölgelerinin kurulmasında bazı amaçlar ön plana çıkar. Bunlar; yabancı sermaye yatırımları ve dış ticaret gelirlerinin artırılması, yerli üreticilerin uluslararası piyasada rekabet güçlerine katkı sunulması, ihracata dönük faaliyetlerin teşvik edilmesi, döviz girişinin artırılması, yeni iş imkânları yoluyla istihdama katkı sağlanması, gelişmiş üretim ve yönetim tekniklerinin ülkeye getirilmesiyle ekonomik standartların yükseltilmesi şeklinde sıralanabilir.
1. Türkiye’de kurulan serbest ticaret bölgelerinin yerel ve ulusal ölçekte ekonomiye katkıları nelerdir?
- Cevap: Türkiye’deki serbest ticaret bölgeleri, yabancı yatırımların artmasını teşvik ederek istihdamı arttırmakta ve ihracat odaklı sanayinin gelişimine katkıda bulunmaktadır.
2. Serbest ticaret bölgelerinin belirlenmesinde hangi coğrafi özellikler dikkate alınmıştır?
- Cevap: Serbest ticaret bölgelerinin belirlenmesinde, uluslararası ticaret yollarına yakınlık ve lojistik avantaj sağlayacak coğrafi konumlar dikkate alınmıştır.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 114 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap