Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108

Orta Çağ’da Çin’in Şian şehrinden başlayan İpek Yolu; günümüzdeki Doğu Türkistan, Moğolistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’ı geçtikten sonra Hazar Denizi’ne, oradan da Anadolu ve Akdeniz üzerinden Avrupa’ya bağlanmaktaydı. Geçtiği bölgeleri tarih boyunca ekonomik yönden kalkındıran İpek Yolu, aynı zamanda Doğu ile Batı arasında bir kültür ve medeniyet köprüsü kurmuştur. Farklı rotalarıyla birlikte yaklaşık 7.000 km uzunluğundaki bu yolu kateden kervanlar, daha sonra Anadolu’daki limanlardan deniz yoluyla veya Trakya üzerinden kara yoluyla Avrupa’ya ulaşmayı başarmıştır. Çin’den gelen ipek, değerli taşlar, porselen, kâğıt ve cam ürünleri ile Orta Asya’dan gelen halı ve kilimin Avrupa’ya ulaşması bu şekilde gerçekleşmiş ve Anadolu, bu sayede oldukça önemli bir ticari merkez hâline gelmiştir (Görsel 2.40).

Doğu ile Batı arasında ticari ve kültürel bağlantıyı sağlayan bir diğer tarihî ticaret güzergâhı Baharat Yolu’dur. Hindistan’dan başlayan Baharat Yolu; Basra Körfezi yoluyla Irak’a, Yemen kıyılarına veya Kızıldeniz üzerinden Süveyş ve Akabe’ye, buradan da kara yoluyla Akdeniz’deki limanlara ulaşmaktaydı. Gemi ve kervanlarla bu limanlara getirilen karabiber, tarçın, Hindistan cevizi, çörek otu, zencefil, zerdeçal, karanfil vb. baharatlar daha sonra tüccarlar aracılığıyla buradan Avrupa’ya sevk edilmiştir. Baharatların yanı sıra inci, mercan, fil dişi, elmas gibi değerli taşların da Avrupa’ya taşınması yine bu yolla gerçekleşmiştir (Harita 2.15).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!