Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 89

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 89

MARMARAY

Dünyadaki en önemli projelerden biri olan Marmaray Projesi, İstanbul’un kentsel yaşantısını sağlıklı olarak sürdürebilmesi, kentlilere çağdaş bir kent yaşam ve kentsel ulaşım imkânları sunulabilmesi, kentin doğal tarihi özelliklerinin korunabilmesi için tasarlanmış, elektrik enerjisi kullanarak çevreyi kirletmeyen yüksek kapasitesiyle ihtiyaçlara göre dizayn edilmiş bir demir yolu projesidir.

Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) Projesi, Avrupa yakasında bulunan Halkalı ile Asya yakasında bulunan Gebze ilçelerini kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli banliyö demir yolu sistemiyle birbirine bağlamak amacıyla yapılmıştır.

Marmaray, Haydarpaşa-Gebze ve Sirkeci-Halkalı banliyo hatlarının iyileştirilmesi ve Marmaray Tüneli ile birbirine bağlanması ile hayata geçirilmiştir. İkinci etabın 12 Mart 2019 tarihinde tamamlanmasıyla 76,6 km uzunluğundaki hat 43 istasyonla hizmet vermektedir. Marmaray, 60,46 metre derinliği ile raylı sistemler tarafından kullanılan dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahiptir.

Gebze-Ayrılık Çeşmesi ve Halkalı-Kazlıçeşme arasındaki hat sayısı 3, Ayrılık Çeşmesi- Kazlıçeşme arasındaki hat sayısı 2’dir. Güzergâh boyunca çeşitli bölgelerde barınma hatları tesis edilmiştir. Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı istasyonlarında YHT ve ana- hat trenlerine hizmet verilmektedir. Ayrıca metro, metrobüs, şehir hatları vapurları ve tramvaylarla çeşitli istasyonlarda bağlantıları bulunmaktadır. Marmaray’da en somut adım 1892 yılında Sultan II. Abdülhamit Han’ın çizdirdiği projedir. Fransızların çizdiği bu ilk proje bugünkü Marmaray ile aynı olmayıp adına “Tünel-i Bahr”i yani “Deniz Tüneli” denilmiştir.

3. Deniz Yolu

Anadolu’da deniz yolu ulaşımının tarihi İlk Çağ’a kadar dayanmaktadır. İyonyalılar, Lidyalılar, Fenikeliler, Yunanlılar ve Romalılar Anadolu’da deniz yolu ulaşımını gerçekleştiren uygarlıklardır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Anadolu’da Orta Çağ’da da deniz yolu kullanılmıştır. Bu dönemlerde deniz yolu kullanımı, daha çok askerî amaçlarla gerçekleşmiştir. Osmanlı Dönemi’nde yabancılara verilen kapitülasyonlar sayesinde Anadolu kıyılarında yük ve yolcu taşıma hakkı, yabancıların elinde olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da bu hak bir süre devam etmiştir. 1 Temmuz 1926’da Kabotaj Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye kıyılarında yük ve yolcu taşıma hakkı, yabancıların elinden alınmıştır. Günümüzde deniz ulaşımıyla ilgili bütün yetkiler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının elindedir. Türkiye, 8.333 km kıyı uzunluğuna sahiptir. Ulaşım yolları içinde en ucuz olanı deniz yoludur. Oysa ülkemizde yük ve yolcu taşımacılığında deniz yolunun payı, henüz beklenen düzeyde değildir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 89 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!