Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 90

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 90

Limanlarımız arasında, daha çok yük taşımacılığı yapılmaktadır ve deniz yolu taşımacılığı (Fotoğraf 2.38) çoğunlukla dış ticarette kullanılmaktadır. Ülkemizde deniz yoluyla en çok taşınan mallar petrol, sanayi ürünleri ve maden cevherleridir.

Limanların etkileşimde bulunduğu alanları ifade eden hinterlant, her limanda farklı bir genişliğe sahiptir. Demir ve kara yolu bağlantısı olan limanların hinterlandı daha geniştir. Buna karşın gerisindeki bölgeyle ulaşımı gelişmemiş olan limanların hinterlandı dardır; dolayısıyla bu limanlar, daha az işlektir. Örneğin Sinop Limanı’nın, gerisindeki dağlardan dolayı iç kesimlerle bağlantısı sınırlıdır. Bu nedenle doğal bir liman olduğu hâlde Sinop Limanı fazla gelişememiştir. Buna karşın bu limana yakın olan Samsun Limanı, hinterlandı geniş olduğu için gelişmiştir.

Türkiye kıyılarında yer alan şehirlerimizin hemen tamamında liman bulunmaktadır (Harita 2.8). Ülkemizin en işlek limanı, aynı zamanda ülkemizin toplam ithalat ve ihracatının yarısından fazlasını gerçekleştiren İstanbul Limanı’dır. Yine önemli bir sanayi merkezi olan Kocaeli Limanı da yük taşımacılığında önemli bir yere sahiptir.

Ege kıyılarının en işlek ve hinterlandı en geniş limanı İzmir’dedir. Demir ve kara yolu bağlantısı bulunan bu liman, tarım ürünleri ihracatında önemli bir yere sahiptir. Akdeniz kıyılarındaki en işlek limanlar İskenderun, Mersin’dedir. Bu limanlarda daha çok yük taşımacılığı yapılmaktadır. Mersin’in Taşucu Limanı’nda yük taşımacılığının yanı sıra Kıbrıs’a yolcu taşımacılığı da gerçekleştirilmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 90 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!