“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 37
DÜNYANIN GLOBAL GELECEĞİNE YÖN VERMİŞ VE YÖN VEREBİLECEK VOLKANLAR VE VOLKANİK PATLAMALAR
Dünyanın tüm güçleri arasında en yıkıcı güçlerden biri yanardağlardır. Magmanın yer altında sıcaklık ve basınç etkisi altında yerin üstüne kendine bir yer açarak yeryüzüne püskürmesiyle volkanlar oluşur. Bunlar dünyanın en verimli arazilerini oluştururken en büyük yıkımları da beraberinde getirir.
National Geographic Araştırmacısı Ege denizinde Tera volkanının Santori Adası’nı nasıl yok ettiğini araştırır. Minoolar, Santori Adası’nda yaşayan bir medeniyetti ve bu medeniyetin nasıl yok olduğu bilinmiyordu. Ta ki araştırmalar yapılana kadar. Araştırmacılar deniz dibine inerek denizin dibinde bir yanardağ olduğunu görüyorlar ve bu adanın ve medeniyetin nasıl yok olduğunu buluyorlar. Tera gibi medeniyetleri tehdit eden diğer yanardağlar St. Helens Dağı, Pinatubo ve Vezüv volkanıdır.
Tektonik levhaların ek yerlerinden magmanın yukarı sızmasıyla volkanik dağlar oluşur. Bu dağların geçmişten bugüne kadar yeryüzünde birçok yıkıma neden olduğu bilinmektedir. Gerek tarihî belgeler gerekse tektonik kalıntılar bu olağanüstü yıkımlar hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Günümüzde yaşanan yanardağ patlamaları gelecekte de bu tür doğa olaylarının olacağına dair ipuçları vermektedir. Bilim insanları patlamaların şiddetini belirlemek için 1-8 arasında değişen bir ölçek geliştirmişlerdir. VPE denilen bu ölçek volkanik patlamaları birbiriyle karşılaştırmaya yarar. Bilim insanları VPE’si yüksek patlamaların binlerce insanın yaşamına son verdiğini ve gelecekte de bunun olma olasılığının yüksek olduğunu açıklamaktadırlar.
Ders Dışı Etkinlik
Gelecekte yaşanabilecek ve küresel düzeyde etkili olabilecek volkanik olaylarla ilgili 50 sözcüğü geçmeyecek bir metin yazınız. Hazırlayacağınız metinde yandaki sözcükleri de kullanınız.
- Cevap: Levha hareketleri sonucunda süper volkanlar faaliyete geçerse, büyük miktarda kül atmosfere yayılabilir. Bu durum, güneş ışınlarını bloke ederek dünya genelinde bir soğumaya neden olabilir, fırtına paternlerini değiştirebilir ve tüm canlılar için ciddi sonuçlar doğurabilir.
12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 37 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap