Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 38

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 38

Etkinlik

Aşağıdaki metni okuyarak bu konuyla ilgili görüşlerinizi sınıfta paylaşınız. Bu konuda arkadaşlarınızın da görüş ve önerilerini dinleyerek sınıfta ortak bir metin hazırlayınız.

Küresel Isınmaya Karşı Alınan Önlemler

Küresel ısınmanın insan aktivitesi sonucu meydana geldiğinin anlaşılmasından itibaren bunun önlenmesine ilişkin bireysel veya bölgesel nitelikli konferanslar ve bilinçlendirme çabaları 1950’li yıllardan itibaren başlamıştır.

29 Ekim-7 Kasım 1990 tarihlerinde Cenevre’de yapılan İkinci Dünya İklim Konferansı’nda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 137 ülke tarafından sera gazlarının kontrolüne ilişkin anlaşma imzalanmıştır.

1997 yılında Japonya’nın Kyoto kentinde 160 ülkeden gelen 10.000’den fazla bilim insanı, uzman ve hükümet yetkililerinin katıldığı uluslararası konferansta Kyoto Protokolü imzalanmıştır. Buna göre toplantıya katılan ülkeler, sera gazlarının üretimlerini 2008-2012 yıllarına kadar, 1990 yılı düzeyinin en az %5,2’si oranında azaltacaklardır.

Birleşmiş Milletlerin küresel iklim değişikliği konusunda uzman kuruluşu Intergovernmental Panel on Climate Change (Uluslararası İklim Değişikliği Paneli, IPCC) 2001 yılında yayımlanan 3. değerlendirme raporunda 20. yüzyılda küresel ortalama yüzey sıcaklığının 0,4-0,8 °C arasında (yaklaşık 0,6 °C) arttığı ve 1990-2100 dönemlerinde ise 1,4-5,8 °C arasında yükseleceğini belirterek küresel ısınmanın tehlikesini vurgulamıştır.

Türkiye 24 Mayıs 2004’te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne 189. taraf olarak katılmıştır. Sera gazlarının atmosferdeki oranı artmaya devam ettiğine göre yapılan çabaların ve alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Küresel ısınma olgusunun tüm dünyayı ilgilendiren ve tehdit eder nitelikte olması nedeniyle bir an önce ülkelerin küresel ısınmanın azaltılmasına yönelik girişimleri desteklemesi ve sıkı bir şekilde takip etmesi şarttır. Aksi hâlde insanları, hayal bile edilemeyecek felaketler beklemektedir.

Küresel ısınmanın etkileri, buzul ve buzullar arası dönemdekilerden çok farklı ve şiddetli olacaktır. Sürekli sel, erozyon, heyelan, orman yangını, çölleşme felaketleri ile canlı yaşamına olanak vermeyecek kadar değişmiş ve kirlenmiş bir çevre ortaya çıkacaktır. Bu duruma göre küresel ısınmanın yakın gelecekte büyük doğal felaketlere neden olacağını söylemek büyük bir kehanet olmayacaktır.

Küresel ısınma, insan aktiviteleri sonucunda meydana geldiğine göre buna neden olan aşırı ve bilinçsiz fosil yakıt kullanımından vazgeçilerek sınırlandırma getirilmelidir. Öte yandan dünya nüfusunun hızlı artışına bağlı olarak bu insanların besin, barınak, ısınma ve sağlık problemlerinin çözümü için harcanan çabalar daha fazla sera gazının atmosfere salınması ve hava, toprak, su kirliliğinin artmasına neden olduğundan nüfus artışının kabul edilebilir sınırlar içinde tutulması gereklidir. İnsanın enerji ihtiyacının fosil yakıtlar dışındaki kaynaklardan karşılanması çabaları artırılmalıdır. Örneğin güneş enerjisinden değişik enerjiler elde edilmelidir. Rüzgâr, deniz akıntısı, deniz dalgası, jeotermal ve akarsulardan daha fazla yararlanılarak temiz enerji sağlanmalıdır.

Unutmayalım, insan, yeryüzünde görüldüğü andan itibaren türünün devamlılığını dahi tehlikeye düşüren birçok olayla karşılaşmıştır. Her defasında aklı ve mantığı sayesinde bunların hepsiyle mücadele ederek çözüm yolları üretmiş, günümüze kadar türünün devamlılığını sağlayabilmiştir. Bunun için acil ve kalıcı çözüm yollarını uygulamaya koymak zorundayız.

  • Cevap:

Bu konuda arkadaşlarımla konuşarak ortak bir metin hazırladık ve şu görüşlere vardık: Fosil yakıtların kullanımını azaltıp yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, sera gazı emisyonlarını düşürmemizde hayati önem taşımaktadır. Nüfus artışının kontrol altına alınması ve çevre bilincinin artırılması, küresel ısınmanın yıkıcı etkilerini azaltmada önemli adımlar olabilir. Bireysel çabaların yanı sıra, uluslararası iş birliği ve sürdürülebilir politikaların uygulanması, bu küresel sorunla mücadelede bizi daha ileriye taşıyacaktır. Her birimizin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini unutmamalıyız.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 38 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!