Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 35

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 35

4. Depremler ve Volkanizma

Levha hareketlerine bağlı olarak zaman zaman depremler ve volkanik olaylar yaşanmaktadır. Bu olaylardan bazıları, yeryüzünde ve canlılar üzerinde ciddi problemlere sebep olmaktadır. Deprem ile volkanik olaylardan bazıları ise çok geniş bir alanda etkili olmakta, önemli ölçüde can ve mal kayıplarına yol açabilmektedir.

Levha hareketleri sonucu gerçekleşen depremlerin büyük ölçekli olanları, ciddi tahribatlara yol açabilmektedir. Levha hareketlerinin devam etmesine bağlı olarak gelecekte de çeşitli büyüklükte depremler yaşanacaktır. İnsanların alacağı önlemler sayesinde gelecekte yaşanacak depremlerde daha az can ve mal kaybı beklenmektedir (Fotoğraf 1.18). Levha hareketlerine bağlı olarak volkanik olaylar, gelecekte de devam edecektir. Bu olayların bazıları bölgesel etkide bulunurken bazıları küresel ölçekte etkili olacaktır. Volkanik patlamalar, 0 ila 8 arasında yer alan bir ölçeğe göre sınıflandırılmaktadır. 8 büyüklüğündeki volkanik patlamalar, süper volkanları oluşturmaktadır. Süper volkanlar, küresel düzeyde etkili olmaktadır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu tür etkiler oluşturabilecek volkanlar bulunmaktadır.

Süper volkanların altında bulunan magma haznesi çok büyüktür. Bu magmanın yeryüzüne doğru yükselmesi sonucu büyük bir patlamayla volkanik materyaller yeryüzüne çıkmaktadır. Patlama sonucu çıkan materyaller, 50 km yüksekliğe kadar fırlayabilmekte ve 100 km uzaklıktaki yerlere yağabilmektedir. Böyle bir patlama sonucu gökyüzüne yayılan volkanik küller, hava hareketlerinin de etkisiyle atmosferi bir tabaka şeklinde kaplayabilmektedir. Bu katman, güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını engelleyerek küresel düzeyde bir soğumaya neden olabilmektedir. Bu tür bir patlama sonucunda 100 km çaplı bir daire oluşturabilecek bir alanda, bütün canlılar yaşamını yitirebilir. Bu tür olaylar, diğer bölgelerde, çok sayıda canlının ölmesi ve yıllarca sürecek besin bulma sıkıntısına neden olabilmektedir. Örneğin 60 km uzunluğunda, 40 km genişliğinde ve 10 km derinliğinde bir magma haznesine sahip olan Yellowstone (Yellovston, ABD) volkanik alanında bu tür bir patlama gerçekleşebilir (Fotoğraf 1.19). Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, bu volkanik bölgenin aktif olduğunu, gelecekteki bir patlamaya hazırlandığını ortaya koymaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!