“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 33
sular altında kalacaktır. Bu durum, özellikle yükseltisi deniz seviyesine yakın olan ülkeleri daha çok etkileyecektir. Buzulların erimesi, ayrıca sıcak su akıntılarının kutuplara doğru daha fazla sokulması ve yüksek enlemlerde sıcaklığın artmasına neden olacaktır. Buzul erimesinin diğer bir sonucu ise denizlerdeki tuzluluk oranının ve sıcaklığın değişmesine neden olmasıdır. Bu durum, aynı zamanda akıntı sistemlerini de etkileyecektir.
Küresel iklim değişikliği başta tarım, hayvancılık ve turizm olmak üzere birçok ekonomik etkinliği de etkileyecektir (Fotoğraf 1.16). Kuraklığın arttığı yerlerde tarımsal üretim büyük ölçüde zarar görecek ve kıtlık yaşanacaktır. Buna karşın yağışın artacağı bazı alanlarda ise verim yükselecektir. Ayrıca sıcak bölgelerde yetişen bitkilerin yetişme alanları genişleyecektir. Küresel iklim değişikliğinin en önemli sonucu ekosistemlerin zarar görmesidir. Değişen iklim koşulları, bazı canlıların yok olmasına bazılarının değişen koşullara uyum göstermesine, bir kısmının da göç etmesine neden olacaktır. Değişen iklim koşulları insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek, insan neslinin devamını tehdit eden sonuçlar ortaya çıkarabilecektir. Küresel iklim değişikliği, aynı zamanda deniz ve göllerdeki sıcaklık artışı dolayısıyla bu alanlardaki ekosistemleri de etkileyecektir. Sıcaklığı artan sulardaki bazı canlılar bu sulardan göç edecek, bazıları değişen koşullara uyum gösterirken bazıları da yok olacaktır.
Küresel iklim değişikliğinde insan kaynaklı etkileri azaltmak amacıyla birçok ülkenin katılımıyla görüşmeler düzenlenmiş, bunun sonucunda Kyoto Protokolü kabul edilmiştir. 2005 yılında yürürlüğe giren bu protokole 191 ülke ve Avrupa Birliği taraf olmuştur. Protokole göre sera gazları salınımının 1990 yılındaki seviyenin %5 aşağısına düşürülmesi hedeflenmiştir. 2015 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında imzalanan Paris Anlaşması 2016’da yürürlüğe girmiştir. Türkiye’nin de imzalamış olduğu bu anlaşmaya göre küresel yüzey sıcaklığının 2 °C ile sınırlandırılması mümkünse 15 °C’un altında tutulması hedeflenmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap