Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 26

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 26

Deniz tabanında meydana gelen volkanik patlamalar sonucu suyun sıcaklığı aşırı derecede arttığı için bu alanda yaşayan canlılar yaşamını yitirmektedir. Deniz tabanında meydana gelen volkanik patlamalar, bazen yeryüzüne kadar yükselerek yeni adaların oluşmasına neden olabilmektedir. Örneğin Hawaii (Havai) Adaları ile İzlanda’daki adalar, volkanik olaylar sonucu meydana gelmiş adalardandır.

Volkanik patlamalar, bazen de adaların çökmesine ve karaların deniz altında kalmasına neden olabilmektedir. Örneğin bu tür olaylardan biri Ege Denizi’nde gerçekleşmiştir. MÖ 1650-1450 yılları arasında faaliyete geçen Santorini Adası’ndaki volkan, adanın 73 kilometrekarelik bir bölümünün çökerek deniz altında kalmasına neden olmuştur (Fotoğraf 1.11). Bu olay sonucunda adada yaşayan Minos Uygarlığı’nın önemli bir kısmı yok olmuştur.

Basından

VOLKANİK TEHLİKELER

Volkanik tehlikeler, toplumun maruz kaldığı, doğrudan ya da dolaylı olarak can kayıplarına ve ekonomik kayıplara neden olan doğa olaylarıdır. Volkan tipine, magma bileşimine, herhangi bir zamandaki püskürme şekline ve yoğunluğuna göre volkanik tehlikeler farklı özeliklere sahip olur.

En ölümcül volkanik tehlike olan, bir saatte onlarca kilometreden yüzlerce kilometreye kadar hızla ilerleye- bilen ve yüzlerce santigrat dereceye kadar ısıya sahip olan piroklastik akıntıya örnek olarak Mount St. Helens (Mont Sen Helıns) piroklastik akıntısı verilebilir [Washington (Vaşington) ABD]. 1980 senesinde, 5 şiddetinde gerçekleşen depremle Mount St. Helens’in dayanıksız olan kuzey yamacı aniden çökmeye başlamış, volkan daha sonra püskürmüş ve piroklastik akıntı oluşturmuştur. Sadece 4 dakikada 600 kilometrekarelik alan mahvolmuş, volkandan 25 km uzağa kadar ulaşan piroklastik yoğun akıntı nedeniyle 56 kişi hayatını kaybetmiştir. Volkanın kuzeyinden itibaren 25 km’lik bölgede tüm bitkiler yok olmuş, yaklaşık 7.000 hayvan telef olmuştur. Lahar tehlikesi ile ilgili olarak ise Nevado del Ruiz (Kolombiya) örneği verilebilir. Orta ölçekli bir püskürmeyle tetiklenen piroklastik akıntı, volkanda bulunan buz tabakasının yaklaşık olarak %10’luk kısmını eriterek laharlar meydana getirmiştir. Beklenmeyen zamanda gerçekleşen bu çamur seli Armero (Ermero) ve Chinchina (Çinçina) köylerinde yaklaşık 23.000 kişinin ölümüne sebep olmuştur.

17. yüzyıldan beri volkanik aktivite gerçekleşmemiş olan Montserrat (Mansıret, Birleşik Krallık) volkanında 1995 senesinde lav akışları, çamur selleri ve kül yağışları gerçekleşmiş, ada halkı herhangi bir ölüm vakası yaşanmadan tahliye edilmiştir. Patlamalar birbirinden 20 dakika arayla gerçekleşmiş, kül ve buharlar 40 metre yükseğe kadar çıkmıştır. Volkanın zirvesinin batısındaki 4 km uzaklıktaki başkent Plymouth (Plimut) ve güney batıda yer alan köylere kül yağışı gerçekleşmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!