Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 25

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 25

b. Volkanik Olaylar

Yer kabuğunun derinlerindeki magmanın, yer kabuğundaki kırıklar boyunca yeryüzüne doğru hareketi, volkanizma olarak adlandırılmaktadır. Bu hareket sırasında yeryüzüne katı, sıvı ve gaz hâlindeki maddeler çıkmaktadır. Bu etkinlikler, yavaş gelişebildiği gibi şiddetli patlamalar şeklinde de gerçekleşe- bilmektedir. Volkanik olayın süresi ve çıkan maddelerin niteliği ile miktarı, doğal ortama farklı etkilerde bulunmaktadır.

Volkanizma sonucu çıkan ve yüksek sıcaklığa sahip olan lavlar, aktığı yüzeydeki bütün canlıları ve çeşitli maddeleri yakarak yok etmekte, orman yangınlarına neden olmakta, tarım ve yerleşim alanlarını kaplamaktadır.

Volkanik patlama sonucu gökyüzüne savrulan kül ve duman, güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını engelleyerek sıcaklıkların düşmesine neden olmaktadır (Fotoğraf 1.9). Bu durumun uzun süre devam etmesi sonucunda bazen mevsim özellikleri değişebilmektedir. Ayrıca güneş ışınları, yeryüzüne fazla ulaşamadığı için canlılar, bu durumdan olumsuz yönde etkilenmektedir. Örneğin bu tür sonuçlara neden olan şiddetli volkanik patlamalardan biri Endonezya’da yaşanmıştır. 1815’te gerçekleşen bu olay sonucunda 92.000 kişi yaşamını yitirmiştir. Volkanik Tambora Dağı’ndan gökyüzüne yayılan kül ve dumanlar, atmosferin önemli bir kısmını kaplamıştır. Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını engelleyen bu olay, sıcaklığın düşmesine, yaz aylarında kış koşullarının yaşanmasına neden olmuştur. Bundan dolayı 1816 yılı “yazsız yıl” olarak tanımlanmıştır.

Volkanik faaliyet sonucu, gökyüzüne yükselen kül ve dumanlar, hava ulaşımını engelleyebilmektedir. Ayrıca yeryüzüne düşen kızgın küller, yeryüzünü örterek canlıların yok olmasına, yapıların bu maddelerin altında kalmasına neden olmaktadır.

Örneğin 79 yılında Vezüv’ün (İtalya) patlaması sonucunda Pompei (Pompey) ve Herculaneum (Herkilenyum, İtalya) şehirleri tamamen volkanik materyallerin altında kalmış, bu şehirlerin sakinleri, yaşamlarını yitirmiştir (Fotoğraf 1.10).

Buzullarla örtülü alanlarda meydana gelen volkanik olaylar, su baskınlarına ve çamur akıntılarına neden olmaktadır. Örneğin 1985 yılında Kolombiya’da Nevado del Ruiz Dağı’nda gerçekleşen patlamada, dağın tepesini kaplayan buzulun erimesi sonucunda büyük bir çamur akıntısı meydana gelmiş, bu olay sonucunda ise 23.000 insan yaşamını yitirmiştir.

Volkanizmanın etkilerinden biri de yeryüzü şekillerini değiştirmesidir. Volkanik faaliyet sonucu çıkan materyallerin karalardaki çanakları doldurması, üst üste biriken volkanik materyallerin dağ ve tepeler oluşturması ile patlama çanaklarının meydana gelmesi, bu tür oluşumların başlıcalarıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!