Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 24

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 24

1900 yılından günümüze kadar tutulan kayıtlara göre en büyük depremlerden biri, Şili’de meydana gelmiştir. 9.5 büyüklüğündeki bu deprem, 1960’ta yaşanmıştır. Bu deprem sonucunda önemli ölçüde can ve mal kayıpları gerçekleşmiştir. 1976 yılında Çin’de meydana gelen 8.2 büyüklüğündeki deprem ise 500.000 kişinin yaşamını kaybetmesine neden olmuştur. Bu değer, son yüzyılda en çok ölümle sonuçlanan deprem olarak kaydedilmiştir.

1939’da Erzincan’da meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde büyük bir yıkım meydana gelmiş ve 30.000’den fazla insan yaşamını yitirmiştir. 1999’da Gölcük’te meydana gelen ve Marmara Depremi olarak adlandırılan 7.4 büyüklüğündeki depremde 17.480 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda insan yaralanmış, birçok bina yıkılmış ve birçok bina hasar görmüştür.
Şiddetli depremler sonucunda can kayıpları ve yaralanmaların yanı sıra meskenler yıkılmakta, eşyalar kullanılamaz duruma gelmekte, hizmetler ve üretim durmakta, salgın hastalıklar baş gösterebilmektedir (Fotoğraf 1.8).

Zemin sıvılaşması, yamaç ve çamur akıntısı, tsunami, göllerde ve yer altı su seviyelerinde değişmeler ile kaynak ve kaplıca sularında değişmeler, depremin diğer etkileridir.

Depremin ortaya çıkardığı sorunlardan bazıları da beslenme ve barınma meseleleri ile psikolojik problemlerdir.

• Yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. Kaygan ve ovalık bölgeler iskâna açılmamalıdır. Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır.
• Yapılar, deprem etkilerine karşı dayanıklı inşa edilmelidir (Yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliği’ne uygun olarak).
• Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır.
• Mevcut binaların dayanıklılıkları artırılmalıdır.
• Bu önlemlerin yanı sıra yapısal olamayan yani binadan değil de eşyalardan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içerisine yerleştirilmesinde aşağıda sayılan bazı önlemleri almalıyız:
– Soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmelidir.
– Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmelidir.
– Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik kapanır hâle getirilmelidir.
– Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üzerinden kaldırılmalıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!