“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 187
Sınır Aşan Sular
Su, uygarlık tarihi boyunca stratejik bir doğal kaynak olma işlevini hiçbir zaman yitirmemiştir. Aşırı nüfus artışı ve doğal kaynak tahribine sahne olan günümüz dünyasında su, her geçen gün daha fazla önem kazanan bir silaha dönüşmektedir. Günümüzde tatlı su kaynakları, hızlı nüfus artışının gereksinimlerini karşılamaya yetmeyecek hâle gelmiştir. Bunun tek nedeni, dünya üzerindeki su kaynaklarının artan dünya nüfusuna yetmemesi değil; aynı zamanda, su kaynaklarının endüstri, kentleşme, enerji üretimi, tarım vb. insan aktiviteleri nedeniyle fiziksel, kimyasal, biyolojik vb. olarak kirlenmesi, niteliğini kaybetmesidir. Su kaynaklarındaki nicel yetersizlik ve nitel bozulmalar, mevcut kaynakların değerini daha da artırmakta olup 20. yüzyıl sonlarından itibaren su savaşlarından söz edilmektedir.
Küreselleşme, yeni bir olgu olmayıp coğrafi keşiflerle başlamıştır. Birinci küreselleşme dönemi denilebilecek bu dönemde gözde doğal kaynakların başında, altın ve gümüş gibi değerli madenler gelmekteydi. Dünyanın egemenlerinin öncelikli hedefi, altın ve gümüş başta olmak üzere değerli madenleri ele geçirmekti. Endüstri devrimini takip eden dönemde, özellikle 19. yüzyıl sonundan itibaren, rekabet hâlindeki Batı kapitalizmi ve askerî uzantıları için önem kazanan doğal kaynak petrol oldu. Osmanlı Devleti’nin dağılma sürecinde de yaşandığı gibi dünyanın egemenliğine soyunanlar, başlıca petrol bölgelerini sömürgeleştirme, buralarda uydu devletler kurma yoluna gittiler. Emperyalist ülkelerin petrol gereksinimi, topraklarında büyük petrol rezervleri barındıran Osmanlı Devleti’nin paylaşımını hızlandırmıştır.
Günümüzde petrol önemini yitirmemiştir; işgal, istila ve ilhakların baş nedeni olarak önemini korumaktadır. Ancak petrolle birlikte su kaynakları da uluslararası politikalar ve taleplerin bir öznesi olarak ön plana çıkmıştır. 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizini takip eden yıllarda, sadece petrole olan gereksinim artmakla kalmamış; en az petrol kadar önem taşıyan bir doğal kaynak olarak suyun gündemdeki yeri ve önemi de artmaya başlamıştır. Günümüzde petrolden daha stratejik bir doğal kaynak olan suyun kirlenmesi ve “kıtlaşması”ndan doğan kaygılar, çevresel bozulmalar karşısında kamuoyunun bilinçlenmesi ve korumacı söylemlerin çoğalması gibi gelişmeler nedeniyle ister doğal kaynakların paylaşımı amaçlı olsun, isterse korumacı güdülerle olsun, doğal kaynakların dolayısıyla çevrenin gittikçe daha çok siyasallaşmaya başladığı görülmektedir. Bu gelişmeler sonucu, 1970’lerde kapitalist ülkelerde görülen siyasal çevre eylemleri ve yapılanmaları uluslararası hukukun ve küresel paylaşım mücadelesinin de öznesi hâline gelmeye başlamıştır. Bu durumun akademik, siyasal ve hukuksal karşılıkları, Türkiye’de 1980’lerde dikkat çekmeye başladı, 1990’larda güçlendi. Doğal kaynaklarla ilgili olarak bir yandan kapitalizmin kuralları işletilirken diğer yandan korumacı düzenlemelere sahne olan Türkiye, tam da petrol ve su savaşlarının ayak seslerinin duyulduğu coğrafyanın göbeğindedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap