Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 186

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 186

Benzer bir durum da Yugoslavya’da yaşanmıştır. 1963 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti adını alan ülkeyi oluşturan özerk cumhuriyetler, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla ayrılmak istemişlerdir. Bağımsızlık isteği ve toprak paylaşımı, bu ülkede iç savaş başlatmıştır. Savaşın ardından yeni devletler kurulmuştur.

4. Diğer Çatışmalar

Su, petrol ve bağımsızlık isteklerinin yanı sıra diğer doğal kaynakların paylaşımı, önemli ticaret yollarının kontrolü, etnik ve siyasi sorunlar da çatışmalara sebep olabilmektedir. Yeryüzündeki çatışma bölgelerinden biri olan Afganistan, Hazar Gölü Havzası ile çevresindeki enerji kaynaklarının dağıtılmasında bir koridor görevi görmektedir. 1979 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından işgal edilen bu ülkeye, 2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri müdahale etmiştir. Amerika Birleşik Devletleri ülkeden çekilmiş ancak ülkedeki sorunlar bitmemiştir. Günümüzde Afganistan içindeki gruplar arasındaki çatışmalar devam etmektedir.

Diğer bir çatışma alanı Ermenistan ve Azerbaycan’dır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılmasıyla birlikte Azerbaycan’a bağlı olan Karabağ’ın Ermenistan tarafından işgal edilmesi üzerine başlayan çatışmalar, bazen durgunluk dönemine girse de devam etmektedir. Orta Doğu’da 1948 yılında bir devlet kuran İsrail ile başta Filistin olmak üzere çevredeki ülkeler arasında zaman zaman çatışmalar yaşanmaktadır. Bu çatışmaların başlıca nedenleri İsrail’in; Filistin’e ait toprakları ve bölgedeki önemli su kaynaklarını ele geçirmek ile Süveyş Kanalı gibi stratejik öneme sahip yolları denetlemek istemesidir. Amerika Birleşik Devletleri’nin 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması, bölgedeki sorunları derinleştirmiştir.
Sorunlara neden olan su yollarından biri Hürmüz Boğazı’dır. Umman’ın Hürmüz Boğazı’nı denetlemesi, bazen uluslararası sorunlara neden olabilmektedir. Yemen’in Aden Körfezini denetlemesi de bazen bu ülkeyle Somali ve Cibuti arasında sorunlara yol açabilmektedir.

Ukrayna da çatışma bölgelerindendir. Ukrayna sınırları içinde yer alan ve Rusya yanlısı olan Donetsk (Denyitsk) ve Luhansk (Ugansk) bölgeleri bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Bu durum zaman zaman ülke içinde çatışmalara neden olmaktadır. Rusya’nın bu cumhuriyetleri tanıması üzerine iki ülke arasında mevcut olan gerginlik 2022 yılında savaşa dönüşmüştür. Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz ihracatının büyük bir kısmı, Ukrayna üzerinden gerçekleştirilmektedir. İki ülke arasındaki sorunlardan dolayı doğal gaz dağıtımında bazen uluslararası krizler yaşanabilmektedir. Orta Doğu’daki çatışma alanlarından biri de Suriye’dir. Suriye’deki gruplar arasındaki çatışmalar, 2011 yılında bir iç savaşa dönüşmüştür. Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı uluslararası güçler, bu savaşa doğrudan veya dolaylı olarak müdahale etmişlerdir. Türkiye de bu bölgeye müdahale eden ülkelerdendir. Bu sorun hâlen çözümlenememiştir.

ETKİNLİK

Yeryüzündeki çatışma nedenlerini göz önünde bulundurarak bu çatışmaların nasıl sonlandırılabileceğiyle ilgili bir makale yazınız. Yazdığınız makaleyi sınıfta okuyunuz. Bu konuyu drama, şiir, öykü, resim, karikatür veya bunlar dışındaki bir yöntemle de ifade edebilirsiniz.

  • Cevap:

Dünya genelindeki çatışmaların sonlandırılması için barışçıl ve sürdürülebilir çözümler bulmak büyük bir öneme sahiptir. İlk adım olarak taraflar arasında diyaloğun teşvik edilmesi ve müzakerelerin başlatılması gereklidir. Uluslararası toplumun arabuluculuk yapması ve diplomatik çözümlere destek sağlaması da önemlidir. Ayrıca, temel insan haklarının korunması ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi de uzun vadede çatışmaların azaltılmasına katkı sağlayabilir. Sonuç olarak, barışçıl, adil ve sürdürülebilir çözümler, dünya genelindeki çatışmaların sonlandırılmasına yardımcı olabilir.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 186 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!