Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 185

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 185

2. Petrol Sorunu

Yeryüzünde savaşlara neden olan doğal kaynaklardan biri de petroldür. Petrol rezervleri bakımından bazı bölgelerin zengin olması (Grafik 3.5), (Tablo 3.10) bu bölgelerin stratejik önemini artırmış ve bu kaynaktan yararlanmak isteyen diğer ülkelerle zaman zaman çatışmalar yaşanmasına neden olmuştur.

Dünya petrol rezervlerinin büyük bir kısmına sahip olan Orta Doğu, savaşların yaşandığı başlıca yerlerdendir. 1980 ile 1988 yılları arasında İran ile Irak arasında gerçekleşen savaşın temel nedeni petrol ticaretiydi. İran’ın Basra Körfezi üzerinden gerçekleştirdiği petrol ihracatı karşısında üstünlüğü eline geçirmeye çalışan Irak’ın tutumu, bu savaşın temel nedenidir. 1990’da gerçekleşen, petrol alanlarının kullanımı ve petrol fiyatlarının gerekçe gösterildiği Irak-Kuveyt Savaşı, petrol için gerçekleştirilen savaşlardandır. Irak, Kuveyt’in eğimli sondajlarla kendi topraklarındaki petrolü kullandığını iddia etmiştir. Ayrıca OPEC’in koyduğu kotaya rağmen ve Irak’ın petrol fiyatlarını yükseltmesine karşın, Kuveyt’in petrol üretimini artırarak fiyat artışının önüne geçmeye çalışması diğer bir gerekçe olarak gösterilmiştir.

2003’te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğindeki çok uluslu bir gücün Irak’a müdahale etmesiyle başlayan savaşta, bölgedeki petrol yatakları önemli bir rol oynamıştır. Petrolden dolayı çıkan çatışmalara verilebilecek örneklerden biri de Nijerya’dır. Afrika’nın zengin petrol yataklarına sahip ülkelerden biri olan Nijerya, çok sayıda etnik gruptan oluşmaktadır. Ülkenin zengin petrol yataklarının bulunduğu güney bölgesindeki etnik grupların Nijerya’dan ayrılmak istemesi, ülkede petrolden kaynaklı iç çatışmalar başlatmıştır.

3. Bağımsızlık İsteği

Bağımsızlık isteği ve toprak paylaşımı da yeryüzünde savaşlara sebep olan etmenlerdendir. Örneğin 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ni oluşturan ülkelerin bağımsızlık ve birlikten ayrılma istekleri, birçok yeni devletin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Türk cumhuriyetlerinin de içinde bulunduğu ve özerk olan bu cumhuriyetlerin ayrılmak isteği, birçok yerde çatışmalara sebep olmuştur. Bu ülkelerin önemli bir kısmı bağımsızlığına kavuşmuştur. Bağımsızlık isteklerinden kaynaklanan bazı sorunlar hâlen çözümlenememiştir. Bu sorunların bir kısmı Kafkasya bölgesinde devam etmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 185 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!