Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 184

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 184

Orta Doğu’da su sorununa neden olan akarsulardan biri de Ürdün Nehri’dir. Nehir havzasının yarısından fazlası Ürdün’de, kalan kısımları ise Suriye, İsrail ve Lübnan’da bulunmaktadır. Bu akarsuyun paylaşımıyla ilgili İsrail, Ürdün, Filistin, Suriye ve Lübnan arasında zaman zaman sorunlar yaşanmaktadır. Orta Asya’da yer alan Amu Derya (Ceyhun) ve Siri Derya (Seyhun) nehirleri de sorunlara neden olan akarsulardandır. Bu akarsuların kaynak ülkeleri olan Kırgızistan ve Tacikistan ile nehrin aşağı havzasında yer alan Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan arasında da suyun kullanımıyla ilgili sorunlar yaşanmaktadır.

Benzer bir sorun Himalayalardan doğan ve Hindistan topraklarından geçtikten sonra Bangladeş’ten Bengal Körfezi’ne dökülen Ganj Nehri için de geçerlidir (Harita 3.20). Bu akarsu üzerinde Hindistan’ın yaptığı barajlar, Hindistan ile Bangladeş arasında sorunlara neden olmaktadır. Aynı şekilde yine Hindistan’dan geçerek Pakistan’a ulaşan İndus Nehri için de benzer sorunlar yaşanmaktadır.

Uluslararası sorunlara neden olan akarsulardan biri de Parana Nehri (Fotoğraf 3.13) ve onun büyük bir kolu olan Uruguay’dır. Parana Nehri, Amerika kıtasının büyük akarsuların- dandır. Geniş bir havzaya sahip olan bu akarsu, birden fazla ülkenin sınırlarını çizmektedir. Brezilya’dan doğan ve güneye doğru akarak önce Brezilya ile Paraguay, sonra Arjantin ile Paraguay sınırını çizen Parana Nehri’nin kullanımıyla ilgili, bu ülkeler arasında zaman zaman sorunlar yaşanmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 184 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!