Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 188

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 188

Etkinlik

Aşağıdaki metni yorumlayınız. Bu sorunların nasıl çözüleceği ile ilgili düşüncelerinizi sınıfta söyleyiniz.

  • Cevap: Metinde Türkiye, Irak ve Suriye arasındaki su sorununa odaklanılmıştır. Su kaynaklarının paylaşımıyla ilgili yaşanan anlaşmazlıklar ve bu ülkeler arasındaki pazarlıklar vurgulanmaktadır. Su sorununun çözümü için ülkeler arasındaki diyalogun ve anlaşmaların önemine dikkat çekilmektedir.

Türkiye, Irak ve Suriye Su Sorunu

Türkiye, Irak ve Suriye arasında yaşanan su sorunu, Türkiye’nin Keban Barajı’nı yapma kararıyla başlamış ve geçen süre zarfında her iki ülkenin inşa aşamasında olan baraja tepki göstermeleriyle devam etmiştir. Suriye ve Irak, 1965 yılında inşaatına başlanan Keban Barajı’nın Fırat havzasının sularını azaltacağı endişesine kapılmışlardır. 1974 yılında baraj inşaatının tamamlanmasının ardından ülkeler arasında akış verileri hakkında sürtüşmeler devam etse de su sorununda bir durgunluk dönemi başlamıştır. Yaşanan bu durgunluk dönemi çok uzun sürmemiş, Türkiye’nin ikinci baraj girişimi ile sorun yeniden alevlenmiştir. Keban Barajı yapımı sırasında yaşanan sorunlar Karakaya ve Atatürk barajları yapım sürecinde ve sonrasında da yaşanmıştır. 1975 yılında yapılması planlanan Karakaya Barajı için kredi arayışı içerisine giren Türkiye, Dünya Bankasının kapısını çalmış; Dünya Bankası da kredi için gereken koşulları sıralamış ve en önemli koşul olarak da kıyıdaş ülkeler ile mutabakata varılmasını öne sürmüştür. Böylece üçlü görüşmelerin de sinyalleri verilmiştir.

Türkiye, Irak ve Suriye arasında geçen pazarlıklar neticesinde 1976 yılında Türkiye’nin Karakaya Barajı’nın doldurulması aşamasında Fırat’tan 500 m3/sn. su bırakmayı taahhüt etmesi ile anlaşmaya varılmıştır. Böylece Türkiye Dünya Bankasından kredi almak için gereken şartı da yerine getirmiştir. Atatürk Barajı’nın yapılmasından önce Türkiye ile Suriye arasında imzalanan protokol de bu sorunun bir süre durağan bir seyir izlemesine neden olmuştur. 1987 yılında imzalanan bu protokole göre Türkiye, Fırat’tan akan suyun yıllık 500 m3/sn. olduğunu taahhüt etmiş fakat ilerleyen yıllarda Suriye ve Irak nihai uygulamanın yetersiz olduğunu ve bırakılması gereken suyun yıllık 700 m3/sn. olması gerektiğini öne sürmüşlerdir.

Türkiye’nin Karakaya Barajı’nın inşasının ardından bir diğer sorun da Atatürk Barajı’nın doldurulması sırasında yaşanmıştır. Türkiye, Atatürk Barajı’nın doldurulmasını sağlamak maksadıyla Suriye ve Irak’a önceden bildiri gönderdikten sonra Fırat sularını, bir ay süreyle 13 Ocak ve 12 Şubat 1990 tarihleri arasında tutmuştur. Fırat sularının bir ay süre ile tutulması Irak ve Suriye arasında büyük tepkilere neden olmuştur. Suyun tutulmasının sebebinin farklı olduğunu öne süren Suriye ve Irak, Türkiye’nin Fırat ve Dicle’yi politik bir malzeme olarak kullandığını iddia etmiştir.

Ders Dışı Etkinlik

Çatışmalar sonucu başka ülkelere sığınan insanların, sığındıkları ülkelerde karşılaştıkları başlıca sorunları araştırınız. Araştırma sonucunuzu ve bu sorunların çözümüyle ilgili görüşlerinizi bir metin hâline getiriniz. Metni sınıfta okuyunuz.

  • Cevap: Çatışmalar sonucu başka ülkelere sığınan insanlar, sığındıkları ülkelerde dil ve kültür farklılıkları, barınma ve temel ihtiyaçlara erişim zorlukları, işsizlik ve ayrımcılık gibi sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Bu sorunların çözümü için sığıncıları entegre etmek, dil eğitimi ve meslek eğitimi gibi destekler sağlamak, yerel toplumlarla etkileşimi artırmak ve sığınmacıların insan haklarına saygı gösterilmesini sağlamak önemlidir.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!