Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 175

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 175

Ülkelerin sahip oldukları doğal kaynakların bir kısmı küresel öneme sahiptir. Bu kaynakların başında enerji kaynakları gelmektedir. Özellikle sanayi alanında enerjiye büyük bir ihtiyaç vardır. Bu nedenle ileri düzeyde sanayileşmiş ülkeler, enerjiye diğer ülkelere göre daha çok ihtiyaç duymaktadır. Gelişmiş ülkeler, aynı zamanda ekonomik alanda önemli bir güce sahiptir. Bu nedenle dünyadaki enerji kaynaklarının paylaşımı bakımından bu ülkeler, küresel birer aktördür. Enerji kaynakları bakımından zengin olan fakat ekonomik, siyasi ve askerî yönden küresel düzeyde etkin olmayan ülkeler, gelişmiş ülkelerin odak noktasında yer almaktadır. Özellikle enerji kaynakları bakımından zengin olan Orta Doğu ülkeleri, birçok bakımdan küresel etkiye sahip olan gelişmiş ülkelerin ilgi duyduğu alanlardan biridir. Bu ülkeler, birçok doğal kaynakta olduğu gibi enerji kaynakları bakımından da güçlerini kullanmaktadırlar. Bu nedenle Orta Doğu ülkelerinde olduğu gibi pek çok alanda yaşanan sıcak çatışmaların başlıca nedeni, küresel güçlerin ekonomik ve siyasi etkileridir.

ORTA DOĞU JEOPOLİTİĞİ VE KÜRESEL GÜÇLERİN ENERJİ MÜCADELESİ

Geçmişten günümüze tarihî dönemler değerlendirildiğinde en büyük mücadelenin ticaret yolları ve enerji kaynakları üzerine gerçekleştiği görülmektedir. Günümüzde enerji kaynakları rezerv, üretim ve pazar alanları üzerine yaşanan mücadeleler, ülkelerin en temel politikalarını teşkil etmektedir. Sanayi Devrimi’nin yaşandığı dönemden günümüze teknolojide ve bilimde baş döndürücü bir şekilde meydana gelen büyüme, günümüzde sanayi ve enerjiye olan talebi arttırmıştır. Bu talep artışı özellikle hidrokarbon kaynaklar olan petrol ve doğal gaza olan arzı da beraberinde getirmiştir.

Dünyada önemli enerji havzalarına ve ulaşım avantajlarına sahip yerlerin başında Orta Doğu gelmektedir. Son yıllarda özellikle Orta Doğu’da görülen büyük çekişmenin temelinde hidrokarbon kaynaklar üzerinde söz sahipliği yarışı yatmaktadır. Dünyanın en önemli kara ve su yollarına kumanda etmesinin kendisine kazandırdığı eşsiz jeopolitik değer, Orta Doğu’yu tarihin ilk dönemlerinden bu yana dünya egemenliği peşinde koşan güçlerin birincil hedefi hâline getirmiştir. Üç kıtanın kavşak noktasında yer alan Orta Doğu’da geçmişten günümüze devam eden süreçte dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar büyük bir güç mücadelesi yaşanmaktadır. Süveyş Kanalı’nın açılması, zengin petrol rezervlerinin bulunması bölgenin çatışma alanına dönüşmesine sebep olmuştur.

Nüfusta meydana gelen artış dünya enerji kaynaklarında krizlere sebep olmaktadır. Son 150 yılda petrol endüstrisi çok geniş alanlara yayılmış, yeni petrol sahaları ve ülkeleri keşfedilmiştir. Enerji tüketiminin son derece hızlı bir şekilde gerçekleşmesi enerji savaşlarının yaşanmasına yol açmaktadır. Sanayi Devrimi’nin tamamlanması ile bölge artık sadece ulaşım yollarının kavşak noktası değil aynı zamanda sanayi ham maddesi ve enerji kaynağı için vazgeçilmez bir alan ve üretim fazlası açısından muazzam tüketim potansiyeli arz eden bir pazar olarak yeni bir anlam kazanmıştır. Pek çok ülkenin hâkimiyet kurmak için yarıştığı bir coğrafya olan Orta Doğu zengin hidrokarbon kaynakları barındırdığı müddetçe devletlerin mücadele alanı olmaya devam edecektir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 175 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!