“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 162
Türklerin yaşadığı bölgelerden biri de Kafkasya’dır. IV. yüzyılda Hunların batıya doğru gerçekleştirdikleri göçler sonucunda Türklerin bir kısmı bu bölgeye yerleşmişlerdir. Dağıstan bölgesinde yaşayan Kumuklar, Kuzey Kafkasya’da dağınık hâlde bulunan Nogaylar, Kalmuklar; Kafkas Dağları’nın yüksek kesimlerinde yaşayan Karaçay- Balkarlar, daha çok Dağıstan bölgesinde yaşayan Karakalpaklar, Volga Nehri’nin aşağı çığırında yaşayan Kundurlar ve Azeriler (Fotoğraf 3.3), Kafkasya’da yaşayan Türk kavimlerinin başlıcala- rıdır. Azeri Türklerinin nüfusları, diğer Türk gruplarına göre daha fazladır. Azerbaycan ile ülkemiz arasındaki ilişkiler, bu ülkenin 1991’de bağımsızlığını ilan etmesi ve ülkemizin bunu tanıyan ilk devlet olması ile resmî düzeyde başlamıştır (Fotoğraf 3.4). Türkiye ile bu ülke arasındaki ilişkiler, kültürel, siyasi ve ekonomik düzeyde devam etmektedir.
Türklerin yaşadığı bölgelerden biri de Kuzey Afrika’dır. Türklerin bu bölgeye yerleşmeleri, 16. yüzyılda Osmanlılar zamanında gerçekleşmiştir. 1518’de Oruç Reis, 1546’da Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Kuzey Afrika’daki birçok şehir, Osmanlı hâkimiyetine alınmıştır. Osmanlılar Libya, Cezayir ve Tunus’a Antalya, Muğla, İzmir, Aydın, Manisa ve İstanbul’dan Türkler getirmişlerdir. Gelen Türklerin bir kısmı, yerli halkla evlenerek buraya yerleşmişlerdir.
Türklerin Balkanlar’a yerleşmesinin tarihi, Kavimler Göçü’nün başladığı IV. yüzyıla dayanmaktadır. Dolayısıyla buraya yerleşen ilk Türk kavmi Hunlar olmuştur. Türkler Balkanlar’da 9, 11, 13 ve 14. yüzyıllarda devletler kurmuşlardır. Anadolu Türklerinin bu bölgeye yerleşmesi ise 1260’lı yıllara dayanmaktadır.
Türkler, Balkanlar ve Doğu Avrupa’da da siyasi varlık göstermişlerdir. Hun Türklerin 375 yılında başlayan Kavimler Göçü sonrasında bu bölgeye yerleşmeye başlamıştır. Balkanlarda daha kalıcı izler bırakan fetihleri Osmanlılar gerçekleştirmiştir. 1353 yılında Rumeli’ye geçen Osmanlı orduları, 1363 yılında Edirne’yi fethederek Balkanlarda fetih hareketlerine girişmiştir. Sonraki süreçlerde devam eden fetihler sonucu Balkanlarda yaşayan Türk nüfusu artmış ve burası Türk kültürü havzalarından birine dönüşmüştür.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 162 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap