“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 161
Dolgan, Hakas, Şor ve Karagas Türkleri ile Sibirya Tatarları da Sibirya’da yaşayan Türk topluluklarıdır. Türkistan, Orta Asya’da Türklerin yaşadığı geniş bir coğrafyaya verilen addır. Türkistan’ın bir kısmı, Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içinde yer almaktadır. Uygur Özerk Bölgesi olarak tanımlanan bu bölgeye Doğu Türkistan denir. Orta Asya Türklerinden oluşan bu bölgede Uygur, Özbek, Kazak, Tatar ve Kırgız Türkleri yaşamaktadır. Türk kültürünü günümüze kadar yaşatmış olan bu topluluklar, zaman zaman etnik yapılarından dolayı sorunlar yaşamaktadırlar.
Afganistan’ın kuzeyinde yer alan ve Türklerin çoğunlukta olduğu Güney Türkistan’da ise daha çok Özbekler ve Türkmenler yaşamaktadır. Orta Asya’daki Türklerin büyük bir kısmı Batı Türkistan’da yaşamaktadır. Bu bölgede Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan etmiş Türk cumhuriyetleri bulunmaktadır. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan, Batı Türkistan’ı oluşturan cumhuriyetlerdir. Bu cumhuriyetler, “Türki cumhuriyetler” olarak da adlandırılmaktadır.
Türki cumhuriyetler ile Türkiye arasındaki ilişkiler, bu ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmasından sonra resmî olarak başlamıştır. Ortak bir geçmişe sahip olan bu ülkeler ile Türkiye arasında siyasi, ekonomik, askerî ve kültürel başta olmak üzere pek çok alanda anlaşmalar imzalanmıştır. Bu alandaki önemli girişimlerden biri Türkçe konuşan ülkelerin devlet başkanlarının katıldığı ve 1992 yılında yapılan Türk Zirvesi’dir. Ülkemiz ile bu ülkeler arasındaki ilişkiler hâlen devam etmektedir.
Orta Asya Ülkeleri ile İlişkiler
Orta Asya cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmaları, Türk dış politikasına yeni bir boyut eklemiştir. Türkiye’nin; ortak dil, tarih ve kültürel bağlarının bulunduğu bu ülkelerle ilişkileri ve iş birliği birçok alanda ortak yarar temelinde hızla gelişmiştir. Türkiye’nin bölgeye yönelik genel politikasını; Orta Asya ülkelerinin bağımsız, siyasi ve ekonomik istikrara sahip, kendi aralarında ve komşularıyla iş birliği içinde, uluslararası toplumla bütünleşmiş ve demokratik değerleri benimsemiş devletler olarak varlıklarını sürdürmelerini desteklemek şeklinde özetlemek mümkündür. Türkiye bu politikasıyla bölge ülkelerinin önemli bir ortağı hâline gelmiştir.
Türkiye, bu ülkelerin bağımsızlıklarını ayrım gözetmeksizin hemen tanımış ve bu ülkelere ekonomik destek sağlamıştır. Bölge ülkelerine kalkınma yardımlarında bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı Başkanlığı (TİKA); eğitim programları, projeler ve teknik yardımlar vasıtasıyla bölgede aktif bir rol oynamaya devam etmektedir. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan ve kaydettiği büyüme rakamları ile bölgenin en önemli aktörlerinden biri olan ülkemiz, ekonomik ve ticari olanaklar bakımından bölge ülkelerine önemli yatırım fırsatları sunmaktadır. Türkiye, karşılıklı üst düzey ziyaretler, karma ekonomik komisyonları, kara ulaştırması karma komisyonları, iş konseyleri ve yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyleri gibi mekanizmalarla bu ülkelerle olan iş birliği alanını artırmayı ve çeşitlendirmeyi amaçlamaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 161 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap