Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 156

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 156

ç. Irak Sorunu

Bugünkü Irak sınırları içinde bulunan Musul, Bağdat ve Basra illeri, yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı egemenliğinde kalmıştır (Harita 3.8). Bu iller, Birinci Dünya Savaşı’nda İngiltere’nin egemenliğine geçmiştir. 1926’da yapılan Ankara Antlaşması ile Türkiye ve Irak sınırının bugünkü hâli belirlenmiştir.  Irak, petrollerini Akdeniz üzerinden dünyaya pazarlaması için Türkiye ile anlaşma yapmıştır. Bu çerçevede Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının 1977’de tamamlanmasıyla Irak petrolleri ülkemiz üzerinden dünyaya pazarlanmıştır (Harita 3.9). Sonraki süreçte kapasitesi artırılan ve stratejik öneme sahip olan bu boru hatları, aynı zamanda Irak ile Türkiye arasındaki dostluğun da bir simgesi olmuştur. 1980’de başlayan İran-Irak Savaşı’nda Türkiye tarafsız kalmış, bu sayede her iki ülkenin de güvenini kazanmıştır. Bu süreçten sonra Türkiye’nin hem İran’a hem de Irak’a ihracatı artmıştır.

1990’da Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesiyle Körfez Krizi başlamıştır. Bu süreçte Türkiye, Birleşmiş Milletler tarafında yer almış ve Birleşmiş Milletlerin Irak’a yönelik almış olduğu ambargo kararına uyarak Kerkük-Yumurtalık boru hattını kapatmıştır. Hava üslerini ABD uçaklarına açan Türkiye, savaşa doğrudan katılmamıştır. Körfez Savaşı sonrasında Birleşmiş Milletlerin uyguladığı ambargoların 1995 yılında kısmen kalkmasıyla Türkiye ile Irak arasındaki ticaret yeniden başlamış, kapatılan petrol boru hattı yeniden işler hâle gelmiştir. Irak ile ticari ilişkiler, 2003’ten sonra artarak devam etmiş, Türkiye ihracatında Irak ilk sıralara yükselmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!