Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 14

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 14

Yeryüzünde en yüksek ve en düşük sıcaklık dağılışı incelenirken ocak ve temmuz ayları değerlendirilmektedir. Çünkü bir yarım kürede yaz yaşanırken diğerinde kış yaşanmakta, yılın en yüksek ve en düşük sıcaklıkları bu dönemlerde ölçülmektedir.

Dünya geneli değerlendirildiğinde her iki yarım kürede de en yüksek sıcaklıklar, Güneş’ten gelen enerjinin yanı sıra karasallık ve nem azlığından dolayı dönenceler çevresinde yaşanmaktadır. Yengeç Dönencesi çevresindeki karalar, Oğlak Dönencesi çevresine göre daha geniş yer kapladığından Kuzey Yarım Küre’nin yaz sıcaklıkları daha yüksektir. Bu nedenle yeryüzündeki en yüksek sıcaklıklar bu yarım kürede ölçülmüştür.

Günümüze kadar dünya genelinde en yüksek sıcaklık değeri, 1913’te Furnace Creek’te (Förnis Krik, ABD) 56,7 °C olarak ölçülmüştür. Diğer kara kütlelerinde yaşanmış en yüksek sıcaklıklar incelendiğinde (Tablo 1.1) bu durumun başta insan sağlığı olmak üzere birçok olumsuzluğa neden olabilecek yükseklikte olduğu görülmektedir. Bazı yıllarda yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle çok sayıda insan yaşamını yitirmiştir.

Sıcaklıkların çok yüksek olması ve sıcaklığın bu şekilde bir süre etkili olması göl, akarsu ve barajlardaki suların aşırı derecede buharlaşmasına ve su sıkıntısının yaşanmasına neden olmaktadır. Barajlardaki su seviyesinin çok düşmesi durumunda hidroelektrik enerjisi üretimi de olumsuz yönde etkilenmektedir.

Aşırı sıcaklar, topraktaki suyun da aşırı buharlaşmasına neden olduğundan doğal bitki örtüsünün kurumasına, dolayısıyla önce otçul sonra etçil hayvanların zarar görmesine neden olmakta ve böylece bir ekosistemi zincirleme olarak etkileyebilmektedir.

Aşırı sıcaklardan dolayı toprakta meydana gelen su kaybı, aynı zamanda tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkilemekte ve kıtlığa neden olabilmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 14 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!