Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 13

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 13

bazı alanlarda ise volkanik patlamalar meydana gelmektedir. Bu tür doğa olaylarının bir kısmı, doğal yaşamımızın bir parçası hâline gelmiştir ve bu tür olayları yadırgamayız. Örneğin ülkemizde yazların sıcak, kışların ise soğuk olacağını bilir, yaşamımızı buna göre düzenleriz. Yine ülkemizde aktif fay hatlarının bulunduğu yerlerde zaman zaman depremler yaşanmaktadır. Ancak bu tür olayların yanı sıra bazen öyle doğa olayları gerçekleşir ki o güne kadar böyle bir örneği görülmemiştir ya da çok az görülmüştür. Bunlar, çok büyük bir volkanik patlama, aşırı derecede yağış veya havanın çok soğuması gibi olaylar olabilir. İşte bu tür sıra dışı veya uç değerler gösteren doğa olayları, ekstrem doğa olayları olarak tanımlanmaktadır.

Ekstrem doğa olaylarını klimatolojik olaylar ile jeolojik ve jeomorfolojik olaylar olmak üzere sınıflandırabiliriz (Şema 1.1).

1. Klimatolojik Olaylar

Atmosferde meydana gelen aşırı sıcaklar, soğuklar, yağışlar ile kuraklık, fırtına ve kasırgalar klimatolojik olayların başlıcalarıdır.

a. Ekstrem Sıcaklıklar

Ekstrem sıcaklıklar aşırı yüksek veya aşırı düşük sıcaklıkları ifade etmektedir. Sıcaklık, Dünya’nın hareketlerine bağlı olarak gün ve yıl içinde değişmektedir. Ayrıca sıcaklık, Dünya’nın şeklinden dolayı genel olarak Ekvator’dan kutuplara gidildikçe azalmaktadır. Kara ve denizlerin dağılışı, yükseklik, okyanus akıntıları ve rüzgârlar gibi etmenler de sıcaklık dağılışında önemli ölçüde etkili olmaktadır. Buna göre yeryüzündeki en yüksek sıcaklık değerlerinin Ekvator’a yakın bölgelerde yaşanması beklenmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!