Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 120

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 120

Etkinlik

Aşağıdaki metni okuyup yorumlayınız. Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi içeren bir metin yazınız. Yazdığınız metni sınıfta okuyunuz.

Turistik Varlıkları Neden Korumalıyız?

Ülkemiz, kültür ve doğa varlıklarının bulunduğu çok özel bir coğrafyada yer almaktadır. Anadolu, yıllar boyunca çok çeşitli uygarlıkların bir arada yaşadığı özel bir alandır. Çeşitli uygarlıkların doğup geliştiği ülkemizde, her tür ve nitelikte kültür varlığı ile çok sayıda zengin doğal varlıklar bulunmaktadır.

Bazen az bulunur coğrafi, topoğrafik, jeolojik ya da jeomorfolojik oluşumlar, bazen çok özel bir floranın (bitki örtüsünün ya da bir bitki türünün) varlığı ya da özel bir canlı türünün yaşadığı bir ortam, bazen de insan eliyle oluşturulan fiziksel çevre ile doğal niteliklerin birlikteliğinden doğan “güzellikler” ve özellikler doğal varlıklar olarak ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde var olan ve bugün hâlâ yaşamımızın bir parçası olan kültür ve doğa varlıkları ciddi ve önüne geçilemeyen bir yıkım/yok olma süreci içindedir. Bu sürecin en önemli nedeni, 1940’lı yılların ikinci yarısından itibaren modernleşme adına başlayan hızlı ve kontrolsüz kentleşmedir.

Doğal varlıklarımızın durumu da aynıdır. Her orman alanı potansiyel tarım ve/veya konut alanı olarak görülmekte, bunu sağlayabilmek için çıkarılan yangınlar televizyon yayınlarında gündem oluşturmaktadır. Kıyılarımızdaki her boş alan potansiyel turistik tesis alanı olarak görülmekte, buralarda kaçak ya da değil, sürekli yapılar yükselmektedir. Ülkemize özel bitki türleri yok olmakta, yurt dışına kaçırılmaktadır. Turizm bir amaç, kalkınmanın tek aracı gibi gösterilmekte olup kültür ve doğa varlıklarının turizm adına tahribi bir diğer yeni geleneği oluşturmaktadır. Bir kültür varlığının en önemli değeri belgesel değeridir. O varlık, salt fiziksel bir varlık olmaktan öte, içerdiği ve günümüz toplumuna aktardığı bilgiler nedeniyle önemlidir.

Kültür varlıkları, bir toplumun geçmişinin somut belgeleridir. Dolayısıyla da tarihsel bir değere sahiptir. Bir kültür varlığı, ait olduğu kültürün nitelikli bir ürünü olarak estetik ya da mimarî bir değer taşıyor veya bir tekniğin özgün bir örneği ise korunması gerekli varlık olma özelliğine ulaşır. Kültür varlıklarının hemen tümü, bir mekânı oluşturmaları (açık ya da kapalı) nedeniyle günümüz yaşamında rol alabilecek bir kullanım değerine sahiptir. Bir ulusun ait olduğu kültürel geçmiş, kimliğinin ayrılmaz bir parçası olmalı, toplumsal kimliğin oluşumuna bilinç ve heyecan vererek bunun içselleştirilmesini sağlamalıdır. Kültürel ve doğal varlıklarımızın korunması ancak bugünkü anlayışın dışında gönüllü olarak herkesin, her kurum ve kuruluşun, her meslek grubunun rol aldığı bir kamu bilincinin yaratılmasıyla mümkün olacaktır.

  • Cevap:

Kültürel ve doğal varlıklarımızın korunması, bir ulusun kimliğini ve geçmişini gelecek nesillere aktarmanın en somut yoludur. Bu varlıklar, sadece tarihi veya estetik değerleriyle değil, bize ait kültürün ve doğanın tanıklıkları olarak da önemlidir. Kısa vadeli kazanç uğruna bu varlıkları tahrip etmek, uzun vadeli kültürel yoksunluğa yol açar. Toplum olarak, bu varlıkları koruma bilincini geliştirmeli ve bu yönde adımlar atmalıyız.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!