Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 119

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 119

Travertenlerin (Fotoğraf 2.56) üst kısmında bir antik kent olan Hierapolis’in kalıntıları yer almaktadır. Yolları, tapınakları, tiyatrosu ve su kanallarıyla bu antik kent, tarihî bakımdan önem taşımaktadır. Ülkemize ait olan ve bazılarını tanıttığımız bu turistik varlıkların yanı sıra ülkemizde mekânları sembolize eden çok sayıda turistik varlık bulunmaktadır.

Coğrafi İşaretler

Coğrafi işaret, bir bölgeden kaynaklanan veya belirgin bir niteliği, ünü ya da diğer özellikleri bakımından bir yerle özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler; gıda maddelerinden, tarım ürünlerinden, madenlerden, el sanatlarından ve sanayi ürünlerinden oluşabilmektedir. Coğrafi konumu ve kültürel özelliklerinden dolayı Türkiye’de pek çok ürün coğrafi işaret patenti almıştır ve bu konuda başvurular devam etmektedir. Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adlarının tescili için resmi merci Türk Patent ve Marka Kurumudur (TÜRKPATENT).

Coğrafi işaretler menşe ve mahreç işareti olmak üzere ikiye ayrılır.

Bir ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerin tamamının özdeşleşmiş olduğu yerin sınırları içinde yapılması, o ürünün menşe adını belirtir. Buna göre menşe adı olarak tescil edilmiş bir ürün, kaynaklandığı yerin bir simgesi olabilmektedir. Örneğin lüle taşı (Eskişehir), Malatya kayısısı, Ayaş domatesi (Ankara), İsparta gülü, Ödemiş (İzmir) patatesi ve Alanya (Antalya) muzu menşe ürünlerin örneklerindendir ve bu ürünleri belirtilen yerlerin birer simgesidir.

Mahreç işareti ise bir ürünün üretimi, işlenmesi ya da diğer işlemlerinden en az birinin adı geçen yerde yapılmasıyla elde edilen ürünleri ifade eder. İsparta halısı, Ankara döneri, Kayseri mantısı, Van otlu peyniri, Damal (Ardahan) bebeği ve Devrek (Zonguldak) bastonu mahreç ürünlerin örneklerindendir.

Bir de menşe ve mahreç dışında yer alan geleneksel ürünler varır. Bunlar ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az 30 yıl boyunca kullanıldığı kanıtlanan ürünlerdir. Bunun için ürünün geleneksel üretim veya işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanması ve geleneksel ham madde veya malzemeden üretilmiş olması gerekir. Baklava, lokum ve pastırma adları bu tür adlandırmaya örnektir.

Arazi Çalışması

Yaşadığınız yerin ya da yakın çevrenizin sembolü hâline gelmiş olan turistik bir yere gezi düzenleyiniz. Gezi sonucunda bir poster hazırlayarak okul panosunda sergileyiniz.

  • Cevap:

Gezi düzenleyeceğimiz yer İstanbul’da bulunan Ayasofya olacak. Ayasofya, Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 537 yılında inşa edilmiş ve o zamandan beri hem bir kilise hem de bir cami olarak kullanılmış eşsiz bir mimari yapıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ayasofya, mimarisi, büyük kubbesi ve içindeki zengin mozaikleri ile dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çeker. Gezimiz sırasında, bu tarihi yapının geçirdiği dönüşümleri, sanat ve mimari özelliklerini inceleyecek ve rehber eşliğinde Ayasofya’nın tarihi hakkında detaylı bilgiler edineceğiz. Bu gezi, İstanbul’un tarihine ve kültürüne ışık tutan önemli bir deneyim olacak.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!