Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85

Karstik Göller: Karstik arazilerin aşınması ya da çökmesi sonucunda oluşmuş polye, uvala, dolin ve obrukların içerisine suların birikmesiyle oluşan göllerdir. Arnavutluk, Makedonya ve Yunanistan sınırında yer alan Ohri ve Presba gölleri ile Arnavutluk-Karadağ sınırındaki İşkodra Gölü karstik göle örnektir.

Buzul Gölleri: Buzulların aşındırması ile oluşan sirk çukurlarında meydana gelen göllerdir. Kuzey Yarımküre’de kutup noktasına yakın olan yerlerde (Kuzey Asya, İskandinavya, Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da) deniz seviyesine kadar inen buzul gölleri görülür. Ayrıca orta kuşakta ve tropikal kuşakta yüksek dağların üst kısımlarında buzul aşındırmasıyla oluşan sirkler içerisinde eriyen kar ve buz sularının biriktirmesiyle de buzul gölleri oluşmuştur. İtalya’daki Garda, Almanya-İsviçre sınırındaki Konstanz [Bodensee(Bodensi)], Kanada ile ABD arasında yer alan göller bölgesindeki Superior(Süperyir), Michigan(Mişigın), binlerce gölün bulunduğu ve bu nedenle “Göller Ülkesi” adı verilen Finlandiya’daki göller buzul gölleri örneklerindendir.
Set Gölleri

Doğal veya yapay yollarla oluşan bir setin gerisinde suların birikmesi ile oluşan göllerdir. Set gölleri seti oluşturan unsura göre volkanik, buzul, alüvyon, heyelan, kıyı ve yapay set (baraj) gölleri şeklinde sınıflandırılır.

Akarsu vadisinin önü yakın çevresinde meydana gelen volkanik olay neticesinde ortaya çıkan lavlar ile kapanır ve doğal bir set oluşur. Oluşan bu setin gerisinde suların birikmesiyle volkanik set ya da lav set gölleri adı verilen göller meydana gelir.

Buzulların sürüklediği morenler akarsu vadisinin önünü kapatır ve doğal bir set oluşur.

Oluşan setin gerisinde suların birikmesiyle buzul set ya da moren set gölü adı verilen göller oluşur. Bu göller yüksek dağlık alanlarda ve kutuplara yakın bölgelerde görülür.

Akarsuyun taşıdığı alüvyonlar; akarsuyun yatak eğiminin azaldığı ve akış hızının yavaşladığı kesimlerde birikir, akarsu vadisinin önü kapanır ve doğal bir set oluşur. Oluşan setin gerisinde suların birikmesiyle alüvyon set gölleri adı verilen göller oluşur.

Kütle hareketleri sonucunda yer değiştiren taş, toprak gibi malzemelerin akarsuların önünü kapatması ile doğal bir set oluşur. Oluşan setin gerisinde suların birikmesiyle heyelan set gölleri adı verilen göller oluşur.

Sığ kıyılarda dalga ve akıntıların getirdiği malzemelerin koy ya da körfezlerin önünü kapatması ile doğal bir set ortaya çıkar. Oluşan setin gerisinde suların birikmesiyle kıyı set gölleri adı verilen göller oluşur. Bu göllere, deniz kulağı ya da lagün adı da verilir.

Akarsu vadilerinde insanlar tarafından inşa edilen yapay setlerin gerisinde suların birikmesiyle yapay set gölleri oluşur. Yapay set gölleri içme ve kullanma suyu temin etmek, enerji üretmek, tarımsal sulamada kullanmak, sel ve taşkınları kontrol altına almak gibi amaçlarla insanlar tarafından oluşturulur. Bu göllere baraj gölü ya da gölet ismi de verilir (Görsel 1.88). Ayrıca, oluşumlarında birden fazla doğal faktörün etkili olduğu karma yapılı göller de vardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!