Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

Okyanus ve denizlerde belirgin olarak gözlemlenen suyun salınım hareketine dalga adı verilir. Rüzgârlar, deniz altı depremleri ve volkaniz- ması, gelgit hareketleri ve akıntılar dalgalara neden olur. Deniz altında meydana gelen deprem, volkanizma veya heyelanlara bağlı olarak oluşan, hızla ilerleyen dev dalgalara da tsunami (tusunami) adı verilir.

Okyanus ve deniz sularının seviyesinin Ay’ın çekim kuvvetinin etkisiyle yükselip alçalması olayına gelgit denir. Gelgit okyanus kıyılarında, okyanusa dökülen akarsuların ağız kesimlerinde belirgin bir şekilde gözlemlenir. İç denizlerde gelgit etkisi belirgin değildir.

Göller
Kara içlerinde çeşitli nedenler ile çukurlaşmış alanlarda birikmiş ve doğrudan okyanus ya da deniz ile bağlantısı bulunmayan sulara göl adı verilir.

Göllerin başlıca beslenme kaynakları; akarsular, yağışlar, kar veya buz erimeleri ve yer altı sularıdır. Dışarıya akışlı olan yani gideğeni (göl ayağı) bulunan göllerin suları tatlı iken dışarıya akışsız olan yani gideğensiz (göl ayağı olmayan) göllerin suları tuzlu, sodalı ya da acı olur. Ayrıca göl sularının tuzlu ya da acı olmasında gölün bulunduğu bölgenin iklimi, ka- yaç yapısı, gölün derinliği ve göl yüzeyinin genişliği de etkilidir.

Göller, sularının biriktiği göl çanağının oluşum nedenine bağlı olarak iki ana başlıkta incelenir. Bunlar yerli kaya ve set gölleridir.

Yerli Kaya Gölleri

Yerli kaya gölleri, ana kaya üzerinde oluşmuş olan çukurlarda biriken suların meydana getirdiği göllerdir. Yerli kaya gölleri; göl sularının biriktiği çukur alanın oluşum nedenine göre tektonik, volkanik, buzul gölleri ve karstik göller gibi çeşitli isimler alır.

Tektonik Göller: Yer kabuğunda tektonik faaliyetler sonucunda kıvrılma ya da kırılmalar olur. Bu hareketlerin sonucunda çukurlar oluşur. Oluşan bu çukurlarda biriken sular tektonik gölleri oluşturur. Asya kıtasındaki Hazar, Baykal, Aral, Lut; Afrika kıtasındaki Tanganika, Malawi, Victoria; Kuzey Amerika’daki Albert ve Avustralya’daki Eyre gölleri tektonik göl örneklerindendir.

Volkanik Göller: Volkanizma sonucu oluşmuş krater, kaldera ve maar gibi çukurlukların içerisine suların birikmesiyle oluşan göllerdir. ABD’de- ki Crater (Krater), Ekvator’daki Quilotoa (Kuilota), Endonezya’daki Keli- mutu, İtalya’daki Bolsena, Fransa’daki Pavin gölleri volkanik göl örneklerindendir (Görsel 1.87).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!