Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69

Türkiye’nin Ovaları

Türkiye’de irili ufaklı pek çok ova vardır. Bu ovaların oranı, Türkiye arazisinin yaklaşık %12’si kadardır. Ovalar, tarım ve ulaşım bakımından elverişli alanlardır. Bu nedenle yoğun olarak kullanılır. Ovaların bir kısmı kıyı bölgelerde, geri kalan kısmı ise iç kesimlerdedir. Ortalama yükseltileri kıyılarda 0-200 m arasında iken iç kesimlerde 800-1.000 m civarındadır. Doğu Anadolu’da yükseltileri 2.000 m’ye ulaşan ovalar da (Hakkari-Yüksekova 1.950 m) vardır. Türkiye’deki ovalar; yükseltilerine, bulundukları yere ve oluşumlarına göre sınıflandırılır.

Türkiye’deki ovalar yükseltilerine göre alçak ve yüksek ovalar şeklinde ikiye ayrılır. Genel olarak deniz seviyesine yakın alanlardaki ovalar alçak ovalardır. Bu ovalar, fiziki haritalarda yeşil renk ile gösterilir. Çukurova, Gediz, Bursa, Çarşamba ovaları alçak ova örneklerindendir.

İç bölgelerdeki dağlar arasına yerleşmiş düzlüklerde yer alan ovaların yükseltileri ise daha fazladır. Bu tür ovalar fiziki haritada yükseltisine göre genellikle sarı, turuncu ya da kahverengi ile gösterilir. Konya, Iğdır, Yüksekova, Erzincan, Muş ovaları yüksek ova örneklerindendir. Ovalar bulundukları yere göre kıyı ovaları ve iç bölge ovaları şeklinde sınıflandırılır. Kıyı ovaları deniz seviyesine yakın sahalarda oluşmuş delta ovaları veya taban seviyesi ovalarıdır. İç ovalar ise kıyıdan uzakta, iç kesimlerde, nispeten yüksek sahalarda oluşmuş ovalardır.

Ovalar; oluşumlarına göre delta, taban seviyesi, tektonik ve karstik ovalar olarak sınıflandırılır.

Akarsuların kara içlerinden getirdikleri alüvyonları denize doldurmasıyla oluşan ovalara delta denir. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova, Göksu Nehri’nin oluşturduğu Silifke, Büyük Menderes Nehri’nin oluşturduğu Balat, Gediz Nehri’nin oluşturduğu Menemen, Kızılırmak Nehri’nin ağız kısmında oluşan Bafra ve Yeşilırmak ağzındaki Çarşamba Deltası bunlara örnektir (Görsel 1.84). Ayrıca kıyı bölgelere yakın sahalarda da akarsuların getirdiği alüvyonları biriktirmesiyle Gediz, Amik, Bakırçay ovaları gibi taban seviyesi ovaları oluşmuştur.

Yer kabuğundaki tektonik faaliyetler sonucunda oluşan çöküntü alanlarının senklinal ve grabenlerin çevreden taşınan malzeme ile dolması ya da düzleşmesi sonucu oluşan ovalara da tektonik ovalar denir. İç bölgelerdeki ovaların büyük bir kısmını tektonik ovalar meydana getirir. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Adapazarı, Bolu, Düzce, Tosya, Suluova, Niksar, Erzincan, Erzurum Pasinler, Iğdır ovaları; Batı Anadolu Fay Hattı üzerindeki Bergama, Soma, Akhisar, Turgutlu, Salihli, Torbalı,

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!