Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 68

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 68

Türkiye’nin Platoları

Türkiye’de oldukça geniş alan kaplayan platolar, deniz seviyesine yakın yerlerden başlayıp yükseltisi fazla olan yerlere kadar çıkmaktadır. Bu platolar genellikle, yatay tabakalı neojen arazisi ve bazalt lavları üzerinde yer alır.

Türkiye’de platoların yaygın olduğu alanların başında Orta Anadolu gelmektedir. Obruk, Cihanbeyli, Haymana, Nevşehir, Bozok ve Uzunyayla platoları Orta Anadolu’da yer alan başlıca platolardır. İç Batı Anadolu’daki platoların başlıcaları Yazılıkaya ve Uşak-Eşme Platosu’dur. Güneydoğu Anadolu’daki başlıca platolar, Gaziantep ve Şanlıurfa platolarıdır. Doğu Anadolu’daki başlıca platolar ise Erzurum-Kars ve Ardahan platolarıdır (Görsel 1.83). Bazalt lavları üzerinde bulunan bu platolar, deniz seviyesinden ortalama 1.500-2.000 metre yükseklikte bulunmaktadır. Toros Dağları’nın batı ve orta kesimindeki karstik arazilerde Teke ve Taşeli platoları yer alır. Türkiye’de dağ kuşaklarındaki eski aşınım yüzeyleri üzerinde de platolar oluşmuştur. Bu platolar, deniz seviyesine yakındır. Çatalca-Kocaeli ve Perşembe platoları bu platolara örnektir.

Aşağıdaki haritada, Türkiye’deki bazı platolar gösterilmiştir. Haritada verilen platoların isimlerini boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap:

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!