“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63
Türkiye’de Dalga ve Akıntıların Oluşturduğu Yer Şekilleri ve Kıyı Tipleri
Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrilidir ve yer şekillerinin uzanış doğrultularına bağlı olarak Türkiye’de farklı kıyı tipleri görülür. Türkiye’de kıyının derinliği ve kıta sahanlığının genişliği kıyılar boyunca çok fazla farklılık gösterir. Derinliğin çabuk arttığı, kıta sahanlığının dar olduğu kıyılarda dalga aşındırma şekilleri, kıyının sığ ve kıta sahanlığının geniş olduğu kıyılarda ise dalga biriktirme şekilleri daha yaygındır.
Boyuna kıyı tipinin görüldüğü Karadeniz’in doğu ve batı kıyılarının, Marmara’nın kuzey kıyıları ve Akdeniz kıyılarında falezler yaygındır. Teke ve Taşeli Platosu’nun karstik kayaçlar bulunan kıyılarında mağara, doğal köprü vb. yer şekillerinin oluştuğu kalanklı kıyılar görülür.
Enine kıyı tipi görülen Ege kıyıları ve Marmara’nın güneydoğu kıyıları ile Ege’nin güneyindeki Gökova ve Fethiye Körfezi arasındaki ria kıyı tipi kıyılar, çok girintili çıkıntılıdır. Birçok koy, körfez, yarımada ve burun oluşmuştur. Kıyı setleri, kıyı oku ve kordonları ile lagün oluşumları yaygındır. İstanbul’da Büyük Çekmece ve Küçük Çekmece ile Fethiye Ölüdeniz lagünleri bunun tipik örnekleridir. Sığ kıyılarda tombolo (saplı ada) oluşumları da görülür. Güney Marmara kıyılarındaki Kapıdağ ve Orta Karadeniz kıyılarındaki Sinop yarımadaları tombolo oluşumlarına örnektir. Ege ve Güney Marmara kıyıları boyunca kumsal (plaj) oluşumları da çok yaygındır (Görsel 1.77).
Eski akarsu vadilerinin deniz altında kalmasıyla oluşan İstanbul ve Çanakkale boğazları da ria kıyı tipine örnektir. Akdeniz kıyılarında Teke Platosu’nun güneyinde Kaş-Finike arasında dalmaç- ya kıyı tipi örnekleri görülür. Türkiye’de kıyılarda bazı akarsuların ağız kısmında delta ovaları oluşmuştur. Delta kıyıları oldukça sığdır. Bu kıyılarda kumsallar ve lagünler gibi dalga biriktirme şekilleri yaygındır (Görsel 1.78-79-80).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 63 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap